Ето един клип на Младен Петров за придаване на плодна пчелна майка посредством натъркване на клетката със старата майка:
Ето един клип на Младен Петров за придаване на плодна пчелна майка посредством натъркване на клетката със старата майка:
Здравейте, от това лято се грижа за 17-18 кошера (ДБ). Пашата мина нормално, вадене, центрофугиране всичко както си му е реда, НО една отводка загина. Последва я кошера до нея, който беше със силно семейство. Имах някой наблюдения преди да измрат и сега същото се повтаря със трети кошер. И той беше доста силен,но забелязах на два пъти голямо вълнение пред входа му около 6 7 часа, когато ходя да ги подхранвам. Заитерсувах се и разбрах , че може би е нападение. При отварянето ми направи впечатление ,че има малко пчели, малко паяжинки като от гъсенични пашкули, майката я нямаше и е доста отслабен. Въпреки това го подхранвам.
Та въпроса ми е: мога ли на този кошер да придам нова майка в момента ? Има ли вариант останалите пчели да ги придам на някой друг по слаб кошер или и този е свършен?
И аз така предположих. Известно време наблюдавах поведението на пчелите в/у една пита като ми се стори че полират или пълнят килийките с мед , но явно са си крадци. Освен това пред входа имаше и следи от нещо като клей. Някакво наслагване. Как съм го предизвикал това измиране? Или въпроса не е за тук ? Ако е така нека модератора я премести. Благодаря !
Внимавай сега с прегледите на семействата.Скъси входовете на всички останали кошери.Пълна хигиена на пчелина и капка мед да не капва.Тоя филм съм го играл 23 отводки и 4 основни семейства ми ликвидираха за една седмица. Тоя кошер го премести на далеко ако са само крадци вади рамките и го прибирай.
Делта то всеки е минал по тоя път да сбърка бай Кольо маточината викаше ,,Всеки един пчелар прави по една грешка всяка година колкото и да е опитен,,
А редбул един съвет за подхранването. Подхранвай ги вечер.![]()
Дака сигурен ли си,че като подхранва вечер,това ще свърши работа.Та тез ограбените семейства са отдавна без майки.Роили са се до смърт...Единствената мисъл на пчелите е била да се отърват от "грижите" на пчеларя. ....Енерджи,намери някой по опитен колега наоколо и направете преглед на кошерите,че паяжината може да е от молци,а може и асперги.....
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))