Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 76

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Защо питите, запълнени на 100% с мед, се явяват преградна дъска?
    По твоята логика,ти трябва да вадиш мед през септември и октомври.Защото крайните пити ще са запечатани.А защо пчелите се обгръщат с мед и восък и запечатват около и над тях,само от долу не?Ако не им трябват тез "преградни дъски" не биха го правили.Наистина в началото на зимата меда в крайните рамки изтива,но какво се случва,когато тръгне пилото към края на февруари-началото на март?Меда в крайните рамки започва постепенно да се нагрява 10-15-20 градуса и това е напълно достатъчно,при възвратни студове да омекоти температурата в периферията на кълбото.Ами ако го нямаше тоз мед от страни..?Освен това,пчелите чувстват наличието на меда в крайните рамки и това им действа успокоително,като същевременно увеличават порциона по веригата....

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Всичко зависи от плановете на пчеларя - дали ще храни през зимата с питки и дали напролет ще заебе семействата, или ще положи труд да им разпечата неизядения мед.

Та от тука идва и съдбата на крайните пити с мед - сега ли да ги извади пчеларя или напролет. Така или иначе в 90% от случаите се вадят, и точно тази година аз се прекарах да ги вадя не през есента, а през пролетта, за да освободя място на семействата да се разширяват и развиват. И после се чудех как да центрофугирам взахарения мед.

Има си едно правило - едно пчелно семейство изяжда през зимата около 12 kg мед и/или питки. Разброса в тази цифра не е много голям - в най-лошия случай изяжда 13-14 kg, а в най-добрия - 9-10 kg. Всяко едно друго количество зимни запаси извън този диапазон е меко казано НЕРАЗУМНО.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Всичко зависи от плановете на пчеларя - дали ще храни през зимата с питки и дали напролет ще заебе семействата, или ще положи труд да им разпечата неизядения мед.

Та от тука идва и съдбата на крайните пити с мед - сега ли да ги извади пчеларя или напролет. Така или иначе в 90% от случаите се вадят, и точно тази година аз се прекарах да ги вадя през пролетта, за да освободя място на семействата да се разширяват и развиват.

Има си едно правило - едно пчелно семейство изяда през зимата около 12 kg мед и/или питки. Разброса в тази цифра не е много голям - в най-лошия случай изяда 13-14 kg, а в най-добрия - 8-9 kg. Всяко едно друго количество зимни запаси извън този диапазон е меко казано НЕРАЗУМНО.

И какво се случи роиха ли се или нещо друго се случи?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    По принцип стеснявам гнездото(7р-8р),но винаги гледам от двете страни рамките да са пълни и запечатани.Много рядко на пролет се случва да разпечатвам и то стари рамки за да ги извадя от гнездото.По принцип моите пчели в началото на април вече са яхнали крайните рамки.Освен това, независимо от количеството мед през януари давам питка и не се чеша зад врата дали ще им стигне меда или не...

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Може да ми се смеете, ама аз сега за първи път вадя мед от моите ройчета. По принуда. Всичко е вече задръстено и новите ми майки от Матеев няма къде да снасят. Смятам да приложа правилото 100 % запечатаните пити да ги опразня и да им ги върна с цел място за снасяне. Дано успея навреме, че още половината кошери не съм разтоварил. От казаното дотук да разбирам, че празните след центрофугата ще ги връщам в средата на гнездото?
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Георги, след като приспах реших, шурито ти е прав, то си е лудост са оставиш толкова мед :-):-):-):-). Никога досега не бях вадил по това време, но днес от 9 бр изкарах 43 ДБ пити с мед, но веднага ги подхраних и няма да ги спра докато не натрупат запаси.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Ами технологии всякакви дори да достигнеш техните загуби от 15% то финансово пак ще си напред.
    Преди време бях чел статия (говоря по спомени) ако се дава по тяхната технология по 8л. сироп наведнъж на един плодник до отказ то ще е запасително но ако е по 4л. на няколко дни то майката включва на четвърта за това време на годината и снася 900-1000 яйца на ден а ако е по хранилка на ден то снася само макс до 500бр.
    Ако нещо се обърка и застуди то Тянката е в предроево бартер винаги е възможен пило за мед.

Наблюдател
    Регистриран
    20.08.2016
    Пчеларски район
    Хасково
    Здравейте колеги,
    Да се върнем към темата. Както бях писал миналата неделя майката която не снасяше я убих по невнимание въпреки че много внимавах да не я убия. Бях я притиснал в спринцовката за белязване и тя не се движеше седеше по гръб без признаци на живот. Тогава от любопитство реших да я пусна на една рамка в кошера за да вида как ще реагират пчелите. Те веднага я наобиколиха и я завлякоха на питата. Сигурен че майката е мъртва затворих кошера в неделята във вторник се сдобих с нова майка, и привечер я поставих над запечатаните пило. Направи ми впечатление че нямах заложени маточници а имах открито пило въпреки че е по възрастно би трябвало да заложат маточници на него... Огледах за майка преди да сложа клетката с новата майка и като не видях поставих клетката. Днес отварям за да видя дали всичко е минало нормално, нямаше все още яйца а клетката беше празна. Започнах да търся майката, открих я на крайната пита но останах много изненадан като разпознах старата майка, която уж беше мъртва да се разхожда. Мисълта ми е да чакам ли още седмица за да проверя дали няма да пронесе отново майката при положение че не е снасяла от поне 20 дена или да се уверя че наистина е мъртва и да търся отново нова майка... Ето няколко снимки които успях да направя преди да ми падне батерията на телефона....
    IMG_20160827_223000.jpg
    IMG_20160827_223116.jpg
    IMG_20160827_223440.jpg
    IMG_20160827_223142.jpg
    IMG_20160827_223214.jpg

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от imitev Виж публикацията
    Здравейте колеги,
    Да се върнем към темата. Както бях писал миналата неделя майката която не снасяше я убих по невнимание въпреки че много внимавах да не я убия. Бях я притиснал в спринцовката за белязване и тя не се движеше седеше по гръб без признаци на живот. Тогава от любопитство реших да я пусна на една рамка в кошера за да вида как ще реагират пчелите. Те веднага я наобиколиха и я завлякоха на питата. Сигурен че майката е мъртва затворих кошера в неделята във вторник се сдобих с нова майка, и привечер я поставих над запечатаните пило. Направи ми впечатление че нямах заложени маточници а имах открито пило въпреки че е по възрастно би трябвало да заложат маточници на него... Огледах за майка преди да сложа клетката с новата майка и като не видях поставих клетката. Днес отварям за да видя дали всичко е минало нормално, нямаше все още яйца а клетката беше празна. Започнах да търся майката, открих я на крайната пита но останах много изненадан като разпознах старата майка, която уж беше мъртва да се разхожда. Мисълта ми е да чакам ли още седмица за да проверя дали няма да пронесе отново майката при положение че не е снасяла от поне 20 дена или да се уверя че наистина е мъртва и да търся отново нова майка... Ето няколко снимки които успях да направя преди да ми падне батерията на телефона....
    IMG_20160827_223000.jpg
    IMG_20160827_223116.jpg
    IMG_20160827_223440.jpg
    IMG_20160827_223142.jpg
    IMG_20160827_223214.jpg
    Момче , стесни семейството . На тези пити има малко муха .

Наблюдател
    Регистриран
    20.04.2016
    Пчеларски район
    с. Градец, общ. Костинброд, обл.София
    Вчера прегледах състоянието на семействата ми и установих, че в 1 кошер няма грам пило, не видях майката, но не видях да е имало маточници. Майката е миналогодишна и може заради синия цвят да не съм я забелязал или да се е скрила някъде по корпуса. Кошера е много силен и изпълнен с пчели на 80% от питите и има към 20 кила мед... Не ми се стори запушена защото от юг, където се събира кълбото има 2 полупразни пити. В друг пък, като колегата видях майката, която си щъкаше, но също нямаше пило. Какво да ги правя? Един колега ми препоръча да сложа на първия една пита с отворено пило да проверя дали има майка, ако правят маточници... Но и да има... това нормално ли е да няма пило въобще, щото пък имам някои семейства в които майките се скъсват да снасят в момента.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •