Цитат на г-н Лонин
Пчелното семейство като цялостен биологичен организъм има свои закономерности за растеж, развитие и размножение не проявяващи се при изучаването на отделните индивиди на семейството. Пчелното семейство е цялостен топлокръвен биологически организъм и живота му се управлява от обединения мозък, образуван от пчелите на семейството в резултат на постоянните контакти на един с друг индивид. Мозъка на пчелите възприема постъпващата информация от пчелното гнездо и извън него, преработва я в нервните центрове и адекватно реагира с комплекс от сложни реакции в измененията на околната среда.
Ангел Йосифов каза преди 2 седмици че по това време на година отглеждане на пило затруднява пчелите като през зимата.
заради температурата.
Та въпроса е ако пчелите регулират майката да не снася (или изяждат или изхвърлят яйцата като през зимата) то трябва ли ние да стимулираме майката да снася.
Те неговите пчели спаха цяла пролет и сега работят, само за късен слънчоглед, а мойте правят септември, октомври това което си писал.
Гошка тук имах в предвид не календара,а високата дневна температура и трудността пчелите да поддържат оптимална температура и влажност в целия плодник...Затова пилото беше ограничено на 1-3 рамки не заради пашата,а точно заради жегите..Сега положението с температурата е коренно различно и пилото е два пъти повече от преди месец.
Абсолютно съгласен това имах в предвид ама ти си по на север и от мен а на Тарти пчелина в югоизточна България и той може би изостава с пилото близо месец от нас но ще продължи по до късно.
И ако сега даде питки то тези питки няма да се вкарат от пчелите като запас за разлика от сиропа а ще е един вид подбуда.
Ама аз умувам дали е удачно да се подбуждат в неговият случай сега а при мен преди няколко седмици в неговият както и в моят случай имаме около 15-20кг. мед в плодника + някаква минимална паша.
Спокойно , всичко ще бъде наред .
Момчета не пребързвайте нещата .
Не знам дали бъркам темата търсих в архива и не намерих това което търся
та затова есенно подбудително подхранване при каква клинична картина (не намирам по подходяща дума) да бъде започнато понеже календара не върши работа а не съм убеден и в някой класически методи описани в литературата.
Тоест кога трябва да се започне и с какво с класическото на малки дози сироп до 10 септември и после инверт не ми върши работа всяко ходене до пчелина ми е разход та става ли с питки и най важното ако е с сироп в какви дози когато е над 8л. май се блокира майката когато е 1 хранилка на няколко дена не е достатъчно за активизиране на пч. семейство та доза около 4л. на няколко дни (и аз не знам колко) дали е удачна.
Бъзикайте се вие, ама аз ще се смея последен като почна износа на пчелояди за Западна Европа!Тогава ще видите Доходност и Цена!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))