Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 20 от 50 ПърваПърва ... 10181920212230 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 191 до 200 от общо 491
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от enchev Виж публикацията
    На тия изисквания дали ще има 50 процента от пчеларите който могат да ги спазят
    Със сигурност има няколко групи пчелари, които вече са ги спазили тези изисквания:

1. Честните и почтени пчелари. Колкото и да е невероятно, има такива, и те не са малко.
    2. Биологичните пчелари. При тях всичко е изрядно, че дори и повече от изрядно.
    3. Пчеларите по програмите - те също са изрядни по принуда.
    4. Майкопроизводителите и производителите на отводки - те също са изрядни по принуда.
    5. Пчеларите - юридически лица (фирми). Те също са изрядни.

Така че не го оплаквайте сектора. Може и да се окаже, че изрядните пчелари са повече на брой от неизрядните.

Автор
    Регистриран
    18.03.2015
    Условията са за миналата година а помощите така дадени явно са за високата зимна смъртност . Последния коментар който ще направя е цитат от ДФ Земеделие . Матеев ако решиш им го изпрати ако не здраве да е.
    ІІ. Ползи от регистрацията като земеделски производители:
    1. Само регистрираните за съответната година земеделски производители могат да кандидатстват за финансово подпомагане от ДФ “Земеделие” по национални програми и европейските фондове в областта на земеделието и развитие на селските райони.
    2. Само регистрираните земеделски производители имат право да получават безплатно съвети от Националната служба за съвети в земеделието и от нейните областни служби.
    3. Само регистрираните земеделски производители могат да продават продукцията си на пазарите в цялата страна без касови апарати.
    4. Земеделски производители, които упражняват само земеделски дейности ползват преференции при внасяне на социални и здравни осигуряване и УПФ /за родените след 1960 г./.
    5. Не се облагат доходите на земеделските производители, физически лица, вкл. извършващи дейност като еднолични търговци, за непреработена растителна и животинска продукция, в това число за пчеларство, бубарство, сладководно рибовъдство от изкуствени водоеми и оранжерийно производство без декоративното.
    Излъгах за последния коментар . Това което ми направи впечатление е премахването на ограничението за 200 семейства . Поздравявам те явно са доста хората с над 200 кошера на които се защитават интересите или лобито може да оказва влияние но за това за което има интерес.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията

2. Да са реализирали на пазара качествен пчелен мед за 2015 г. (в съответствие с чл.22 и чл.24 от Закона за пчеларството, и Наредба за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека, Обн. ДВ. бр.85 от 2002г., изм. и доп. ДВ. бр.39 от 29 Май 2015г.)

Само за 2015година ли ще е това изискване, 2016год, няма ли да е включена?!? - нали все пак de minimis-a, е за 2016год.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.10.2011
    Относно реализацията на мед за 2015 г. При мен лично стоковият мед от 2015 г. е продаден на 01. 02. 2016 г. Е, как да докажа продажба през 2015 г ? Относно удостоверението от търговеца/ прекупвача, че изкупеният мед е включен в изследвана партида и отговаря на изискванията на контрагента . Такива удостоверения на практика не се издават. В договора за покупко- продажба е описано, че окачествяването на меда се осъществява чрез проба по наредба № 48/2003 г........, а в случай на установяване на вещества извън установените стандарти на ЕС КУПУВАЧЪТ СЕ ЗАДЪЛЖАВА ДА ВЪРНЕ НА ПРОДАВАЧА ИЗКУПЕНОТО КОЛИЧЕСТВО МЕД И да плати лабораторните проби. Така, че такива удостоверения не се издават.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Абсолютно съм против да се доказва реализация на пазара на качествен пчелен мед особено със стара дата. Документите които страните си разменят при една сделка са задължителни по закон и пожелателни между страните. Удостоверение за качество при продажбата на пчелен мед не е задължителен документ и издаването му зависи от желанията на страните по сделката. Такъв документ не трябва да се изисква от държавната администрация със стара дата тъй като сделката между страните е приключила и всяка една от тях се счита за коректна и може да откаже издаването на такъв документ. По този начин МЗХ поставя пчеларите в позиция да не получат така нужната им ПОМОЩ заради отказ на от старана на изкупвача или преработвателя да издаде документ за което той не се е договорил и не носи нито на наказателна нито морално укорима отговорност. Това че председателя на асоциацията на преработвателите или както и там да се нарича твърди, че те са готови да издадат такива документи няма абсолютно никаква правна стойност. Имам няколко директни въпроса към него:
    1. Защо не приемате сключен договор за покупко-продажба за достатъчно доказателство за качеството на меда предмет на сделката? Има два варианта за отговор или не вярвате на собствените си членове, че изкупуват само изследвани гарантирано качествен мед или можете да твърдите че има изкупвачи които не са ваши членове и те изкупуват въпросния " проблемен" мед. Ако приемем първия отговор то значи проблема е по-скоро във вашата асоциация от колкото в нашето производство и как при асоциация с такива проблеми ще гарантирате истинността на исканите от МЗХ документи за качество и как ще гарантирате, че издаването на такива няма да бъде негласно обвързано с уговорки за изкупуване на сегашната продукция или други морално законно укорими практики? Ако приемем втория отговор, то това означава, че вашата асоциация не обхваща 100% от търговците на едро на пчелен мед. Как тогава МЗХ да е сигурно, че тези които не са ваши членове ще издадат такива документи и няма да ощетят много колеги?
    (качвам до тук и продължавам за да не се изгуби написаното пък и ще е доста дълго за един пост)
    Този пост е редактиран от rosty_sz; 24.08.2016 в 17:39.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Това за дохода при мен няма как да стане за 2015г а сигурно и при други колеги.Бях бениефицент по 141 имах 86 семейства трябваше да направя 136броя за 2015 г. Тровиха ми пчелите 7 пъти. първия път 45 тотал щета.останаха ми 41 семейства от тях направих 136бр а сега да каже някой от министерството можели да се произведе и стоков мед за продан.През цялата година съм си плащал усигоровките,даже и данък 480 лв съм платил за това че съм кандидатствал и съм усвоил пари по пчеларската програма.Това какво ще рече,че нямам право да взема пара за това ,че съм работил цяло лято да създавам и възстановявам семейства?Аз може да не съм извадил стоков мед но пък съм създал семейства които тая година ще донесат приход на хазната.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Със сигурност има няколко групи пчелари, които вече са ги спазили тези изисквания:

1. Честните и почтени пчелари. Колкото и да е невероятно, има такива, и те не са малко.
    2. Биологичните пчелари. При тях всичко е изрядно, че дори и повече от изрядно.
    3. Пчеларите по програмите - те също са изрядни по принуда.
    4. Майкопроизводителите и производителите на отводки - те също са изрядни по принуда.
    5. Пчеларите - юридически лица (фирми). Те също са изрядни.

Така че не го оплаквайте сектора. Може и да се окаже, че изрядните пчелари са повече на брой от неизрядните.
    Ами, че като сме толкова много изрядние, то защо въобще беше нужно да се намалява толкова драстично месеците с осигуровки. След като де минимис-а, е за 2016г., ами то най-нормално би било да се изискват осигуровки от началото на годината до към предходният на кандидтстване месец!!! - какво е това, 4 месеца от 8, тука има - тука няма....

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    2. Как изкупвачите ще гарантират истинността на издаваните документи? Тъй като МЗХ не знае практиката за взимане и изследване на проби нека им обясним. Проби от предлагания пчелен мед от нас се взимат в повечето случаи без абсолютно никакви документи. Никога не се оставя референтна проба в пчеларя запечатана по подходящ начин благодарение на която той да си потърси правата ако му се каже, че има проблем с неговия мед. Пробите към лабораториите са дават купажни и това че една проба има проблем съвсем не означава че всички 200 човека от тази проба са мошеници. Никога, ама абсолютно никога пчеларя не вижда резултатите от купажната проба нито му се дава какъвто и да е документ, че неговия продукт е преминал такава. Няма абсолютно никаква гаранция, че изкупвачите водят коректно регистър на взетите проби чрез който да може да се проследи всяка една такава особено за миналата година, както и няма гаранция че този регистър се води по начин който той не може да бъде манипулиран. На пчеларите много рядко се дава някакво номерче (в повечето случаи устно) и никой не обяснява това номер на пробата ли е.
    Ако председателя на асоциацията или там каквато и да е организация на изкупвачите отговори на само тези два въпроса и даде неоспорими гаранции (това е абсолютно невъзможно към утрешна дата) имам още няколко въпроса, но за сега ще ги запазя за да не разводняваме темата.
    Искам да попитам МЗХ как това че съм регистриран по наредба 26 и съм продал един буркан мед гарантира за качеството на продукцията ми? Ако те успеят да отговорят на този въпрос и също дадат неоспорими гаранции за това нека текста да остане.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Ами, че като сме толкова много изрядние, то защо въобще беше нужно да се намалява толкова драстично месеците с осигуровки. След като де минимис-а, е за 2016г., ами то най-нормално би било да се изискват осигуровки от началото на годината до към предходният на кандидтстване месец!!! - какво е това, 4 месеца от 8, тука има - тука няма....
    Напълно подкрепям Искрен в това предложение, то има пряка връзка с абсолютното моментално доказване на коректност и законо отношение на колегите към държавата от която идва помощта. МЗХ се отказва от неоспорим критерий за доказване на законна дейност и тръгва да гони "михаля" със някакви абсолютно неосъществими желания.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Днес говорих с познати, който си продали меда миналата седмица на изкупвач. Та те бяха в Царево когато за пръв път се спомена за документа за качество от изкупвач и сега при продажбата си го поискали, но им било отказано, с думите, че пробите са общи и няма как да им издадът лично на тях документ.

п.п. съгласен съм да доказваме продажбите със договори и годишна данъчна декларация.

Страница 20 от 50 ПърваПърва ... 10181920212230 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •