Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 76

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    А възможно ли е тъмните пити в гнездото да са задръстени от сироп и апифонда, и така майката да няма място където да снася. Имало новоизградени пити с празни килийки, но майките по това време избягват да ги осеменяват, това е доказано. Най лесно е да се убие майката. Аз бих оставил нещата така. Ако толкова се притеснява относно отслабване на семейството, по-добре е да подаде още една рамка с пило от друго семейство, за да има повече зимни пчели. Макар че тези пчели, които са в момента, ако не отглеждат пило, то те биха доживели до пролетта. Отглеждането на пило най-много амортизира пчелите.
    Относно подхранването, сега е време за захарен сироп, за да има какво да преработват и така да им се стимулират жлезите, които отделят млечице. Апифондата е готов продукт и него го пренасят, не го преработват, този сироп е за допълване на запасите , а не за стимулиране. И все пак най-важното нещо за късното отглеждане на пило е приноса на прашец, ако го няма, няма и пило.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Наблюдател
    Регистриран
    20.08.2016
    Пчеларски район
    Хасково
    Да предвидих и това за тъмните пити наистина в кошера имам 4 стари пити от които една свободна за осеменяване, прашец има доста така или иначе днес придадох нова майка след 6-7 дена ще направя оглед да видим дали са я приели. Сега подхранвам с меден сироп разреден 1:1.... Наистина забелязах че и майката на отводката която направих миналия месец снася само на една тъмна пита като си я подържа от двете страни добре осеменена а новите изградени основи не ги е барнала седят си 2-3 добре изградени основи в които са вкарали малко нектар за венец и това е... Повечето пчели в момента са се насочили по крайните пити от двете страни на кошера в средата на гнездото е подчти празно. Само в третия кошер майката работи като за световно когато и отнех 1 пита с прясно пило и яйца за 2-3 дни беше набрала скорост и си я въстанови държи пило на 3 пити и не избира тъмни и светли... От догодина смятам да отделя от всеки кошер по една отводка която ще си направи майка и ще мога да си я ползвам като запасна и ще мога по всяко да подсилят дадено семейство ако отслабне. Пък на есен ще решим дали ще разширяваме или ще подменя майка...

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Относно подхранването, сега е време за захарен сироп, за да има какво да преработват и така да им се стимулират жлезите, които отделят млечице. Апифондата е готов продукт и него го пренасят, не го преработват, този сироп е за допълване на запасите , а не за стимулиране. И все пак най-важното нещо за късното отглеждане на пило е приноса на прашец, ако го няма, няма и пило.
    Това доказано ли е, че готовия продукт не го преработват? Аз сега ми останаха 2 тенекии мед до половината някъде и им го върнах на 2-3 пъти на сиропче. Дали са преработили готовия мед, дали са го изяли, или са го складирали?
    П.П. Иначе носят отнякъде, минимално. Щото имат отворен мед, а не вярвам да е от тия 3 сиропчета дето съм им дал.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •