Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
А защо е така? Не е ли това точно част от политиката на ЕС - "Искаме да сте орачи, а не учени и специалисти?"
Мисля, че много залиташ и се самонавиваш. Има си една камара други програми и други финансирания именно за учени, специалисти или за младежи (или стартиращи фирми) с иновативно мислене, разработващи напредничави технологии. Просто погледни от една малко по-висока камбанарийка. Точно за високите технологии бюджетите са многократно по-големи от тези на пчеларските програми. Ето например съвсем наскоро обсъждахме една мярка, по която на няколкостотин иновативни фирми в България ще се дават по 400 000 лева само за разработката на иновативна идея или на иновативен промишлен образец. Програмисти от моята фирма СТС Софт кандидатстваха по тази мярка, и съгласно точковата система имат почти 100%-ова вероятност да получат финансиране за разработката на една съвременна база данни в сегмента BIG Data. Говорим за 50-60 хиляди реда код, зад който обаче стои математически апарат, който в света едва ли го разбираят повече от 10 човека.

Колкото до НПП - тя е пчеларска програма и тя е насочена именно към пчеларите в Евросъюза, а не към космонавтите или към програмистите. Това, което е за нас, е и за всички останали пчелари в Евросъюза. Не ми се сърди, но си мисля, че под вола търсиш теле.

В България има дадености за земеделие и животновъдство, и е разумно тези дадености да се използват. В това няма нищо лошо. Ако живеехме в полупустиня и произвеждахме лимони, тогава щяхме да сме известни с лимонадата. Всичкото това обаче не означава, че сме роби на Евросъюза и му вършим черната работа. Вършим точно това, за което имаме дадености, или за което имаме специалисти.