Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
Понеже никога не съм кандидаствал по националната програма (не съм виждал смисъл) да попитам като един пълен лаик. Интересът е голям но и злоупотребите доколкото чувам също не са малко.
Та се интересувам защо има направление за лекарства? Официално да се подобри борбата с вароатозата и нозематозата. Това е добре лошо няма.
Но при пчелини от 20 до 50 семейства че дори и до 100 броя годишните разходи не са особено големи и малко трудно ще се убедя че съсипват финансово пчеларя (макар че познавам доста пчелари за които всеки разход над 1 лев е направо огромен и го оставя гладен). За мен малко нещата клонят към да се стимулират продажбите на точно определени препарати които в друг случай обикновения пчелар не би си закупил.
Предполагам че когато се подават документите за плащане се прилага касова бележка и фактура само. А контролира ли се дали пчеларя е използвал този препарат на пчелина си. Например да покаже празните опаковки, използваните лентички и т.н. Какво пречи да кандидаствам за лекарства да си ги закупя да ми върнат един добър процент (имам си фактура) а понеже не ми са нужни защото не ползвам точно този препарат или съм на био методи после да си ги продам и да си взема разликата. Също трудно някой може да ме убеди че не се злоупотребява в това отношение...
Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
може да съм нахален но все пак с интерес очаквам да разбера защо мярка Б - борба с вароатозата е необходима и как се контролира дали наистина са използвани препаратите а не се продават на занижени цени впоследствие т.е. на пост 39 както и на пост 43 в първата му част ....
Документите с които се отчита използването на ВМП(лекарствата) по НПП са фактурата с която са закупени от лицензирана ветеринарна аптека(има на сайта на БАБХ, а може би и линк към него от сайта на ДФЗ списък с координатите на лицензираните търговци), с касов бон към фактурата, ако са платени в брой, или заверени от банката платежно нареждане и банково извлечение в които се вижда, че парите са преведени на търговеца, ако е платено по банков път.
Също така, във Ветеринарно Медицинският Дневник на пчелина има страница, където се отразява самото третиране, с дати, дозировка(кратност, за някой препарати) и се заверява от заверява с подпис и печат от участъковия доктор. Тука има и една особенност, ако есенното третирането е извършено прекалено рано(някой го правят с цел да си получат парите колкото се може по-рано)примерно до преди 10-ти август, то ти трябва и писмо от участъковия, че поради високата опаразитеност ти препоръчва по-ранно третиране, иначе ДФЗ по незнайно какви причини са приели че около 15-ти август и нормално да се извърши профилактичното есенно третиране срещу вароатозата.
А, и на 5% от бенефициентите се извършва проверка на терен, от експертите на фонда, като си отварят кошери и се снима дали плочки, ленти и там в каквато форма са препаратите са в кошера в упоменатата във Ветеринарно Медицинският Дневник на пчелина доза(бройки).
Празни опаковки едва ли ще свършат работа при проверката(хората може да си ги менкат)....
При подаване на заявлението за плащане се попълват и едни декларации, ама дали сред тях имаше и такива за достоверност на декларираните данни, вече не си спомням - отдавна не съм ги попълвал, ако има някой скоро отчитал, да каже!
А, както и Рости спомена, във фейса е пълно с обяви за продажба на Екостоп и Апи Лайф Вар, то днес(вчера) и тук във форума мернах една подобна обява...