Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 73 ПърваПърва ... 456781656 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 730
    Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    може да съм нахален но все пак с интерес очаквам да разбера защо мярка Б - борба с вароатозата е необходима и как се контролира дали наистина са използвани препаратите а не се продават на занижени цени впоследствие т.е. на пост 39 както и на пост 43 в първата му част ....
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Според мен е необходима заради сериозната инвазия, която става все по сериозна със всяка година. Докато основното научно схващане е че трябва да водим химическа борба с вароатозата то болшинството от пчеларите го правим и това е един ежегоден сигурен разход. Не виждам лошо да бъдем подпомагани в тази дейност. От друга страна там са намесени продажби на един мнооооого голям концерн, който предполагам има сериозно лоби и чийто препарати ще са стотици пъти по ниски ако няма програма. За контрола не знам как става защото тази година за пръв път ползвам такова подпомагане и няма на идея при проверка как ще е. Колкото до продажбите на препарати взети по програмата, да определено има такива, във фейса са във вихара си в момента. Простотия. Колко ще изкараш. Ако имаш много семейства се предполага че печелиш относително добре с дали ще вземеш още 3-4 лева като си продадеш лекарствата от програмата дали си заслужава. Като си с малко семейства колко далавера ще врътнеш. Повтарям, простотия.
    Два национални спорта имаме в БГ
    Да открадна от шефа колкото мога повече.
    Да открадна от държавата колкото мога повече.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Това безумие НПП трябва да се спре. Ако се дават някакви пари от държавата, те трябва да се насочат към образование и квалификация на кандидат пчелари. Това, че знам откъде се включва струг, не означава, че съм станал стругар. Някой отворил кошер с пчели един път, и мисли, че е станал пчелар. Боже пази България.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Не мога да разбера, защо отпада ограничението неопитни пчелари да могат да участват по програмата, след като има множество доказателства, че това са хвърлени пари на вятъра.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев Виж публикацията
    Не мога да разбера, защо отпада ограничението неопитни пчелари да могат да участват по програмата, след като има множество доказателства, че това са хвърлени пари на вятъра.

Защото никой не се е родил научен

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Нека най-напред да.се научи и после да се бори за увеличаване на стопанството. Така тръгва с голямата кошница и стига до кривата круша. После защо зачестяват кражбите на кошери. Аз винаги съм бил против да се подпомага закупуване на отводки и точно поради тази причина. Колкото и да е неприятно за начинаещите пчелари, те най-напред трябва да се научат как да отглеждат пчели и после да увеличават стопанството. Иначе вредят и на себеси и на околните.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Ще си позволя да ви поправя. Пчеларя не отглежда и не гледа пчели. Той управлява пчелното семейство за постигане на даден резултат (според знанията, уменията и опита които има) Затова се казва - управление на пчелното семейство
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Аз винаги съм бил против да се подпомага закупуване на отводки

Тук не си прав.Ще ти дам пример бениефицент си по 141 мярка от 86 семейства са ти отровили 45 тотал щета а другите са на по 3-4 рамки останали как според теб ако не купиш отводки ще направиш 136броя пч. семейства?И диплом за висше по пчеларство да имаш без да купиш няма как да изпълниш програмата.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.10.2011
    Според мен така наречената НПП си е чиста лудост .Тя е в полза на дърводелци,аптеки,майкопро изводители и т.н. Не би ли трябвало парите от програмата да се разпределят на всички регистрирани а те сами да решат как да оползотворят средствата и да се отчетът ра?

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    Понеже никога не съм кандидаствал по националната програма (не съм виждал смисъл) да попитам като един пълен лаик. Интересът е голям но и злоупотребите доколкото чувам също не са малко.
    Та се интересувам защо има направление за лекарства? Официално да се подобри борбата с вароатозата и нозематозата. Това е добре лошо няма.
    Но при пчелини от 20 до 50 семейства че дори и до 100 броя годишните разходи не са особено големи и малко трудно ще се убедя че съсипват финансово пчеларя (макар че познавам доста пчелари за които всеки разход над 1 лев е направо огромен и го оставя гладен). За мен малко нещата клонят към да се стимулират продажбите на точно определени препарати които в друг случай обикновения пчелар не би си закупил.
    Предполагам че когато се подават документите за плащане се прилага касова бележка и фактура само. А контролира ли се дали пчеларя е използвал този препарат на пчелина си. Например да покаже празните опаковки, използваните лентички и т.н. Какво пречи да кандидаствам за лекарства да си ги закупя да ми върнат един добър процент (имам си фактура) а понеже не ми са нужни защото не ползвам точно този препарат или съм на био методи после да си ги продам и да си взема разликата. Също трудно някой може да ме убеди че не се злоупотребява в това отношение...
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    може да съм нахален но все пак с интерес очаквам да разбера защо мярка Б - борба с вароатозата е необходима и как се контролира дали наистина са използвани препаратите а не се продават на занижени цени впоследствие т.е. на пост 39 както и на пост 43 в първата му част ....
    Документите с които се отчита използването на ВМП(лекарствата) по НПП са фактурата с която са закупени от лицензирана ветеринарна аптека(има на сайта на БАБХ, а може би и линк към него от сайта на ДФЗ списък с координатите на лицензираните търговци), с касов бон към фактурата, ако са платени в брой, или заверени от банката платежно нареждане и банково извлечение в които се вижда, че парите са преведени на търговеца, ако е платено по банков път.
    Също така, във Ветеринарно Медицинският Дневник на пчелина има страница, където се отразява самото третиране, с дати, дозировка(кратност, за някой препарати) и се заверява от заверява с подпис и печат от участъковия доктор. Тука има и една особенност, ако есенното третирането е извършено прекалено рано(някой го правят с цел да си получат парите колкото се може по-рано)примерно до преди 10-ти август, то ти трябва и писмо от участъковия, че поради високата опаразитеност ти препоръчва по-ранно третиране, иначе ДФЗ по незнайно какви причини са приели че около 15-ти август и нормално да се извърши профилактичното есенно третиране срещу вароатозата.
    А, и на 5% от бенефициентите се извършва проверка на терен, от експертите на фонда, като си отварят кошери и се снима дали плочки, ленти и там в каквато форма са препаратите са в кошера в упоменатата във Ветеринарно Медицинският Дневник на пчелина доза(бройки).
    Празни опаковки едва ли ще свършат работа при проверката(хората може да си ги менкат)....
    При подаване на заявлението за плащане се попълват и едни декларации, ама дали сред тях имаше и такива за достоверност на декларираните данни, вече не си спомням - отдавна не съм ги попълвал, ако има някой скоро отчитал, да каже!
    А, както и Рости спомена, във фейса е пълно с обяви за продажба на Екостоп и Апи Лайф Вар, то днес(вчера) и тук във форума мернах една подобна обява...

Страница 6 от 73 ПърваПърва ... 456781656 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •