Иначе процедурата по създаване и узаконяване на НПП 2017-2019 беше следната:
1. Създаде се работна група, която трябваше да измисли НПП 2017-2019. Аз бях в тази работна група.
2. Проведоха се серия от заседания, започвайки от месец Август 2015 до Януари 2016 г.
3. След утвърждаване и гласуване на вече новосъздадената НПП се проведе и едно последно заседание, на което се гласува проекто-бюджета по всички подмерки.
4. НПП 2017-2019 беше изпратена за нотификация в Евросъюза.
5. След връщането от нотификация и утвърждаването от Евросъюза се създаде нова работна група, която трябваше да създаде и утвърди Наредба за прилагане на НПП 2017-2017. На тази група също бях член.
6. Тази работха група проведе предварителни консултации и изпращане на предложения, както и едно заседание, на което се гласуваха различните членове и/или промени/предложения.
Това беше до момента. Сега предстои следното:
1. Сега във вторник тази работна група се събира на своето последно заседание, на което окончателно ще гласува Наредбата за прилагане на НПП. По-долу ще ви публикувам последната бета-версия и ще имате шанса да си дадете предложенията.
2. След това наредбата ще бъде публикувана в Държавен вестник.
3. След това предстои създаването на друга (трета подред) работна група, която ще се занимава с УПРАВЛЕНИЕТО на самата програма. Това означава допълнително допрецизиране на бюджета или преразпределение, ако случайно по някоя мярка няма достатъчно пчеларски интерес.
4. След това предстои едно заседание за определяне и гласуване на тазгодишния бюджет и предполагам скоро след това програмата ще бъде отворена за кандидатстване.