Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
......
Също да попитам защо се налага да се представят по 3 оферти, технически спецификации...
А в обяснителната бележка ако напиша че съм избрал центрофуга за 3 990 лв. , пред центрофуга за 1 200 лв. защото по-скъата е на реномирана фирма и съответно според мен и с по-добро качество ще мине като обяснение...
Това с 3-те оферти е базово, основополагащо изискване на ДФЗ, когато става въпрос за закупуване на скъпи активи. Няма как да се заобиколи. Прилага се не само при пчеларите, но и при всички останали програми и мерки на ДФЗ в целия земеделски сектор. Тази точка НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБСЪЖДАНЕ. Или се прави така, както го иска ДФЗ (по-скоро Евросъюза), или ще видим пари на куково лято. Нещо подобно ни казаха и по време на обсъжданията в работната група.

При това офертите не само че трябва да са 3 на брой, но и трябва да бъдат СЪПОСТАВИМИ. Това означава да са написани по приблизително един и същи начин и да включват активи с едни и същи (в най-лошия случай подобни) параметри. По какви параметри ще се съпоставят различните оферти е написано накрая в приложенията към наредбата. Аз лично ги измислях и се постарах да бъдат колкото се може по-опростени и в същото време да не се допускат злоупотреби.

Например не може да се съпоставят офертите за 10-рамкова и за 50-рамкова центрофуга - и двете трябва да са с еднакъв брой рамки.

По въпроса за избора на оферта с най-ниска цена - това не е задължително. По презумпция се подразбира, че бенефициента е редно да избере най-ниската цена, но ДФЗ дава правото да бъде избрана и оферта с по-скъпа цена, стига към нея да има ПИСМЕННА ОБОСНОВКА защо е избрана точно тази оферта. Нали знаете, че в ДФЗ са бюрократи, които спазват 1000 различни изисквания и разпоредби. И една от тези разпоредби е ДА ИМА ПИСМЕННА ОБОСНОВКА, ако не се избере най-ниската цена. Никой не казва какво ще напишете в тази обосновка и най-вероятно никой няма да я чете или пък да я разбере, след като не е специалист. Така че важното е ДА Я ИМА, и с това си разрешавате проблема.