Понеже никога не съм кандидаствал по националната програма (не съм виждал смисъл) да попитам като един пълен лаик. Интересът е голям но и злоупотребите доколкото чувам също не са малко.
Та се интересувам защо има направление за лекарства? Официално да се подобри борбата с вароатозата и нозематозата. Това е добре лошо няма.
Но при пчелини от 20 до 50 семейства че дори и до 100 броя годишните разходи не са особено големи и малко трудно ще се убедя че съсипват финансово пчеларя (макар че познавам доста пчелари за които всеки разход над 1 лев е направо огромен и го оставя гладен). За мен малко нещата клонят към да се стимулират продажбите на точно определени препарати които в друг случай обикновения пчелар не би си закупил.
Предполагам че когато се подават документите за плащане се прилага касова бележка и фактура само. А контролира ли се дали пчеларя е използвал този препарат на пчелина си. Например да покаже празните опаковки, използваните лентички и т.н. Какво пречи да кандидаствам за лекарства да си ги закупя да ми върнат един добър процент (имам си фактура) а понеже не ми са нужни защото не ползвам точно този препарат или съм на био методи после да си ги продам и да си взема разликата. Също трудно някой може да ме убеди че не се злоупотребява в това отношение...