Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 45 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 444
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator
    Тези кошери са използвани масово в пчелини предназначени за майкопроизводство, добиване на пчелно млечице и др.В литературата се съобщава за рекордни добиви на мед - до 170 кг. от кошер.
    Просто исках да разширя малко гледната точка, да разчупя начина на мислене и да го "преведа" отвъд точката на "невъзможното".
    Дано това бъде "изтрезвително" за онези, които още "витаят в облаците"

Да колега scutellator, и аз исках да разширя малко гледната точка,да разчупя начина на мислене,защото всеки начинаещ когато чете форума добива представа ,че кошерите са само ЛР и ДБ и ако не практикува подвижно пчеларство по-добре да не започва.
    На пийналите снощи пожелавам бързо "изтрезняване".На онези които "витаят в облаците", нека продължават да следват мечтите си и с радост да отглеждат пчеличките.
    "Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух

Цитат Първоначално публикувано от toko652003
    Цитат Първоначално публикувано от Лежаков

А можеш ли да си предсавиш цял пчелин от лежаци, всеки с 25 рамки и отгоре на всичко и вътрешен магазин с 21 рамки /разделен на три магазина по 7 рамки,за по лесна работа/.Стоят като бунгала на поляната.На това му се казва красота.
    Наклонения лежак е на 18 рамки в гнездото и 18 рамки в магазина.Ако майката е добра изпълват целия обем. Когато пчелите покрият 16-17 рамки,поставям в магазина 5-6 пити и 4-5 восъчни основи през една.След като изградят основите го допълвам целия.
    Сами се качват,защото питите са стъпаловидно разположени.По-високо разположените гнездови пити са на нивото на по-ниско намиращите се магазинни.
    Нека уточним за 25 рамкови, ли говорим или за 18 рамкови?Въпроса ми беше спрямо първия цитат т.е за 25 рамковия.
    Притеснението ми е основно , че при толкова голям обем има вероятност август ''охраната'' на прелките да намалее.Наблюдавал съм подобно явление при прекалено разширение с ЛР.В смисъл пчелите основно са изнесени нагоре и има опасност от нападение.При ЛР. този проблем се решава лесно просто се маха един или два корпуса,а при този тип лежак как процедираш?Затваряш част от прелките и намаляваш питите предполагам?

При лежака с 25 рамки, през август в единия край вече отдавна има настанена отводка, която ще зимува заедно с основното семейство.Така че обема на гнездото е намален.Извадени са 1 или 2 от трите магазина /всеки по 7 рамки/.Няма проблем с "охраната".

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    С това уточнение съм съгласен. Но според мен трябва да е ясно, че развитието за,което се споменава 17-18 ДБ рамки покрити с пчели и още толкова усвоени стандарти магазинни пити иде реч само за една част от пчелните семейства и силата им е пряко зависима от грижите, които полага съответния пчелар,съответно качествена майка и т.н.Покритие с пчели на 17-18 ДБ пити и още толкова магазинни ми се вижда малко множко,защото това надхвърля 5 корпуса ЛР.
    Наистина, ли има момент на такова покритие?/... и ако да освен типа кошер,сподели някоя друга ''тънкост'', защото със сигурност има и други фактори, които спомагат за успех в развитието и съответно за по-добри добиви.

п.п. ако темата се размива отговори ми в подходяща такава.

Цитат Първоначално публикувано от toko652003
    С това уточнение съм съгласен. Но според мен трябва да е ясно, че развитието за,което се споменава 17-18 ДБ рамки покрити с пчели и още толкова усвоени стандарти магазинни пити иде реч само за една част от пчелните семейства и силата им е пряко зависима от грижите, които полага съответния пчелар,също качествена майка и т.н.Покритие с пчели на 17-18 ДБ пити и още толкова магазиини ми се вижда малко множко,защото това надхвърля 5 корпуса ЛР.
    Наистина, ли има момент на такова покритие и ако да освен типа кошер,сподели някоя друга ''тънкост'', защото със сигурност има и други фактори които спомагат за успех в развитието и съответно за по-добри добиви.

Няма тайни и специални тънкости.През целия активен сезон подържам само силни семейства.Зазимявам силни семейства.През пролетта в 25 рамковите има по две семейства.Скоро остава само едно,обединено и много силно.Не пропуска нито една паша.Същото се случва и с 20 рамковите.
    В 18 рамковите /наклонени/ през есента семействата са също силни.Презимуват успешно.Поради топлото разположение на питите, през пролетта се развиват много бързо,стават силни и остават такива през целия сезон.
    Добивите зависят единствено от климатичните условия.

За Лежаците

2. Украински лежак

Прекия потомък на първите лежаци се явява Украинския лежак.Причината да твърдя това е, че само при него все още рамките са тясно-високи /300 Х 435 мм./ В началото при всички видове лежаци са били използвани тясно-високи рамки с различни размери.
    Кошерите съдържат 20 -24 рамки,може и повече.Имат 5 прелки – 4 на предната стенана /две долни и две горни/, а петата e отзад или на страничната стена.Тя се използва за отглеждане на отводка, помощна майка, нуклеус и др.
    Характерно е и подрамъчното пространство.Най-често то е между 50 и 100 мм. Така се създава дебела въздушна възглавница под гнездото /под кълбото през зимата/ и значително се подобрява микроклимата и вентилацията на кошера.
    Най-важното предимство е безпроблемното презимуване.Това се дължи на обърнатата рамка. До зимата пчелите са си запечатали около 18 см. мед над кълбото. При среден разход на денонощие по 1 мм. , запасите стигат за около 5-6 месеца. Кълбото не се мести по питите, а се движи само нагоре.Не се налага зазимяване, подхранване, дохранване и други дейности.
    Голямото количество мед над кълбото акумулира топлина.Годен е за консумация през цялата зима.Не позволява резки промени на температурата в кошера.
    При изграждането на Украински лежак, много важно е предната и задна стена да са по-дебели или още по-добре да са двойни.Причината е ,че вътрешната ширина на кошера е 315 мм.През зимата едно добро семейство прави кълбо с диаметър около 25 см.Растоянието между него и стените на кошера е малко,което е фатално за пчелите при ниски температури и тънки стени.
    Възможна е употребата на магазини.Над гнездо от 24-25 рамки се поставят два магазина с по 8 рамки /435 Х 160мм./,които са разположени перпендикулярно на гнездовите рамки. И става страшно.
    Голямото предимство на тези лежаци е в това ,че пчелите се отглеждат без много грижи.Работата е през пролетта,но не много.След почистването и първото леко разширяване на гнездото , могат да се поставят всички останали пити и восъчни основи ,без притеснение от простудяване на пилото.Украинския лежак е за хора, които нямат възможност често да посещават пчелина.
    Като недостатъци могат да се посочат:
    1.Огромен е.Става само за стационарни пчелини.
    2.Трудно се работи с питите, особено от по-ниски хора.
    3.Често се нараняват пчели при изваждането и поставянето на питите.
    4.Добива на мед е по-малък /но сигурен/.
    5.Част от питите остават неизградени в долната част.

Горещо го препоръчвам на спокойни и уравновесени хора, които нямат много свободно време и не гонят рекордни добиви на мед.

Потребител
    Регистриран
    11.12.2010
    Украйнски лежак 24-рамков

МОДЕРАТОР
    Колега,качвай снимки като правиш следната отметка.

Прочети в КАК СЕ КАЧВАТ СНИМКИ ВЪВ ФОРУМА,там ясно е показано как се прави.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Колега, качвай снимки по начина обяснен многократно във форума! През този сайт дето ги качваш се появяват некакви украинки и ми се предлагат!!!

Цитат Първоначално публикувано от ivandespotov
    Колега, качвай снимки по начина обяснен многократно във форума! През този сайт дето ги качваш се появяват некакви украинки и ми се предлагат!!!

Ето линк към видеоклипа. http://www.youtube.com/watch?v=00eWg...layer_embedded

Това е един по-съвременен Украински лежак на 24 рамки.

И още един ...

А този е много готин ....

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    То направо да влизаш да живееш вътре))

Цитат Първоначално публикувано от ivootur
    То направо да влизаш да живееш вътре))
    А колко пчели ще могат да живеят вътре???

Страница 8 от 45 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •