Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
Постъпи както те посъветва колегата Jordanov. Аз имам такива семейства и основни и отводки. Имам и на два ЛР корпуса. Основните дадоха по един магазин с мед. След като изцентрофугирах меда, вечерта върнах рамките напръскани с водичка в магазините, над плодниците. След 3-4 дни магазините поставих под плодниците и така ще зимуват. Имам отводки на 8 рамки развити, повече не ги разширявам, само помагам за допълване на запасите. На тях също сложих по един магазин с празни пити под плодниците и така ще зимуват. Силните ми семейства са на два ЛР карпуса, магазините вече са свалени. Някои семейства са с 100% пълни и запечатани рамки в горния корпус, на тези семейства отнех 2-3 рамки за центрофугиране или за подпомагане на семейства с по малки запаси. От първи корпус вдигнах 3 рамки с пило горе. Целта ми е да се сформира кълбото в горния корпус, заради проблемната зона между двата корпуса. Други семейства на които пилото е в горния корпус, смъкнах 2 рамки с мед в долния корпус и на тяхно място сложих празни в горния корпус, за да има място за майката да снася повече яйца за зимни пчели. Меда от смъкнатите долу рамки с мед, пчелите ще пренесат в горния и ще направят венци на празните рамки, които поставих в горния корпус. Зимували са добре и само на един корпус, но при положение че имам свободни магазини, по-добре да са под плодниците отколкото в склада и да се чудя къде да ги складирам и ка да ги опазя от молеца. Празния корпус под плодника държи семейството на по-високо и по-топло и така нахлуващия студен въздух през зимата не охлажда директно кълбото.

Здравей,колега!
С по два магазина под плодника пробвал ли си да зимуват,че така мисля да направя?(от поста не разбрах дали имаш предвид един или два магазина под плодника)Хем да не мисля къде да съхранявам магазинните пити,заради молеца,хем да има разстояние до кълбото и зимата да им е по-топло.Но не е ли много разстоянието ,което пчелите ще изминават сега до зимата,носейки прашец и нектар и през ранната пролет,докато ги развия и сложа пак горе над плодника магазините? А по магазинните пити няма ли да попаднат изпражнения и отпадъци от пчелите,след като са под плодниците?Мисля да третирам сега с лентички,а ноември с ОК,това няма ли да е проблем за магазинните пити ?Последен въпрос,кошерите ми са с мрежесто дъно,да го затварям ли през зимата ,или да си зимуват отворени за по-добра вентилация на кълбото?
Поздрави!