Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 347 от 683 ПърваПърва ... 247297337345346347348349357397447 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,461 до 3,470 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    [QUOTE=Валентин.;103164]По принцип с ЛР ме е гнус да се занимавам.......

Колега, това как да го разбираме ?
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от Ewgeni_ Виж публикацията
    Здравейте .Може ли многокорпусен кошер да иззимува добре на един корпус ? Благодаря .
    Постъпи както те посъветва колегата Jordanov. Аз имам такива семейства и основни и отводки. Имам и на два ЛР корпуса. Основните дадоха по един магазин с мед. След като изцентрофугирах меда, вечерта върнах рамките напръскани с водичка в магазините, над плодниците. След 3-4 дни магазините поставих под плодниците и така ще зимуват. Имам отводки на 8 рамки развити, повече не ги разширявам, само помагам за допълване на запасите. На тях също сложих по един магазин с празни пити под плодниците и така ще зимуват. Силните ми семейства са на два ЛР карпуса, магазините вече са свалени. Някои семейства са с 100% пълни и запечатани рамки в горния корпус, на тези семейства отнех 2-3 рамки за центрофугиране или за подпомагане на семейства с по малки запаси. От първи корпус вдигнах 3 рамки с пило горе. Целта ми е да се сформира кълбото в горния корпус, заради проблемната зона между двата корпуса. Други семейства на които пилото е в горния корпус, смъкнах 2 рамки с мед в долния корпус и на тяхно място сложих празни в горния корпус, за да има място за майката да снася повече яйца за зимни пчели. Меда от смъкнатите долу рамки с мед, пчелите ще пренесат в горния и ще направят венци на празните рамки, които поставих в горния корпус. Зимували са добре и само на един корпус, но при положение че имам свободни магазини, по-добре да са под плодниците отколкото в склада и да се чудя къде да ги складирам и ка да ги опазя от молеца. Празния корпус под плодника държи семейството на по-високо и по-топло и така нахлуващия студен въздух през зимата не охлажда директно кълбото.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    .............
    А е, ако си е плащал всичко - и семейства, и отводки, и сандъци, инвентар, помещения, терен и т.н., ще е успех, ако на третата година си върне разходите.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от kando Виж публикацията
    А е, ако си е плащал всичко - и семейства, и отводки, и сандъци, инвентар, помещения, терен и т.н., ще е успех, ако на третата година си върне разходите.
    то за това си има амортизационни отчисления... в това число и за семействата, и отводките ...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Ако изключим пчеларството като хоби, тази година толкова много работа имаше по пчелите, че колкото и стоков мед да съм извадил, няма как да ми се покрият разходите като вложен труд.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Debi Виж публикацията
    Очаквам като минимум по 10 кила мед от кошер за да си покрия поне малко от малко разходите.И ще повторя ...очаквам да покривам поне малко от малко разходите.
    Пчеларството не става от веднъж, за една година. Поработи 5-6 години пък тогава се върни назад и се сети какво си мислел първата година. Ако разчиташ само на мед гледай да стигнеш 30-40 кила поне. Ако си из полето. А както ти казват колегите, не мислиш ли, че тия нови 6 бройки дето си направил не е някаква печалба!? + това, нови пити си изградил.....подготвил си доста неща за догодина. Ако и магазинни пити си изградил......догодина ти остава само да ги въртиш в центрофугата.........

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    [QUOTE=evgeni.filimonov;104133]
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    По принцип с ЛР ме е гнус да се занимавам.......

Колега, това как да го разбираме ?
    Оф,ми така. Първо, нито му знаеш къде е плодника,къде магазина.(не че ме бърка да въртя плодникови пити). После, като напъне пашата и като залепят питите и мостовете ги запълнят с мед-А ВЪРВИ РОТИРАЙ. Всичко се омазва с мед-ръцете, гащите, корпусите. Мачкат се пчели....... И като рекат, че ще работят майките само на 1 корпус.....Абе въобще не е това, за което го представят.
    П.П. Тая година си направих 1 експеримент с ЛР-8. 2 корпуса за плодник и нагоре магазини за мед...... За първа година, като че ли по-бие на нещо......

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    [QUOTE=Валентин.;104144]
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Оф,ми така. Първо, нито му знаеш къде е плодника,къде магазина.(не че ме бърка да въртя плодникови пити). После, като напъне пашата и като залепят питите и мостовете ги запълнят с мед-А ВЪРВИ РОТИРАЙ. Всичко се омазва с мед-ръцете, гащите, корпусите. Мачкат се пчели....... И като рекат, че ще работят майките само на 1 корпус.....Абе въобще не е това, за което го представят.
    П.П. Тая година си направих 1 експеримент с ЛР-8. 2 корпуса за плодник и нагоре магазини за мед...... За първа година, като че ли по-бие на нещо......
    Защо трябва да ротираш по време на паша, това се прави преди пашата. Наистина майките за известно време работят само в един корпус, горния , а долния си стои празен, но това е докато тръгне пашата, после си слизат долу. И аз стигнах до тази схема на работа - 2 ЛР корпуса за плодник, 1 ротация при пролетното развитие и 2 ра ако мисли за глупости. После си остава на 2 корпуса и отгоре магазини. Според мен така се създават доста по-силни семайства. Но това вече не е чистата ЛР технология. При нас по принцип до края на май нощите са доста хладни и тези ротации с цял корпус ми създават грижи. Мисля напролет да развивам семействата без ротации, ще смъквам всяка седмица по 2 рамки със запечатано пило /както ме е учил моя Учител/ в долния корпус, горе ще слагам основи и така 3-4 пъти, хем ще градят, хем ще подменям старите пити, хем ще разширявам плавно. Вярно, че е повече работа, но мен работата не ме плаши.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    10 ЛР ги ротирах преди 2 седмици, след пашата. За това казвам че залепят питите. Осмака само го погледнах набързо- ще мине и без ротация.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    10 ЛР ги ротирах преди 2 седмици, след пашата. За това казвам че залепят питите. Осмака само го погледнах набързо- ще мине и без ротация.

Точно това ротиране по това време и развалянето на тези "мостове" между рамките не е много хубаво. Тези "мостове" се използват зимата от пчелите за по-лесно преминаване между двата корпуса в случай, че се наложи преминаваме на кълбото през така наречената смъртноносна зона.
    При пчелите има мед, защото има ред!

Страница 347 от 683 ПърваПърва ... 247297337345346347348349357397447 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •