[QUOTE=Валентин.;103164]По принцип с ЛР ме е гнус да се занимавам.......
Колега, това как да го разбираме ?
[QUOTE=Валентин.;103164]По принцип с ЛР ме е гнус да се занимавам.......
Колега, това как да го разбираме ?
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Постъпи както те посъветва колегата Jordanov. Аз имам такива семейства и основни и отводки. Имам и на два ЛР корпуса. Основните дадоха по един магазин с мед. След като изцентрофугирах меда, вечерта върнах рамките напръскани с водичка в магазините, над плодниците. След 3-4 дни магазините поставих под плодниците и така ще зимуват. Имам отводки на 8 рамки развити, повече не ги разширявам, само помагам за допълване на запасите. На тях също сложих по един магазин с празни пити под плодниците и така ще зимуват. Силните ми семейства са на два ЛР карпуса, магазините вече са свалени. Някои семейства са с 100% пълни и запечатани рамки в горния корпус, на тези семейства отнех 2-3 рамки за центрофугиране или за подпомагане на семейства с по малки запаси. От първи корпус вдигнах 3 рамки с пило горе. Целта ми е да се сформира кълбото в горния корпус, заради проблемната зона между двата корпуса. Други семейства на които пилото е в горния корпус, смъкнах 2 рамки с мед в долния корпус и на тяхно място сложих празни в горния корпус, за да има място за майката да снася повече яйца за зимни пчели. Меда от смъкнатите долу рамки с мед, пчелите ще пренесат в горния и ще направят венци на празните рамки, които поставих в горния корпус. Зимували са добре и само на един корпус, но при положение че имам свободни магазини, по-добре да са под плодниците отколкото в склада и да се чудя къде да ги складирам и ка да ги опазя от молеца. Празния корпус под плодника държи семейството на по-високо и по-топло и така нахлуващия студен въздух през зимата не охлажда директно кълбото.
Ако изключим пчеларството като хоби, тази година толкова много работа имаше по пчелите, че колкото и стоков мед да съм извадил, няма как да ми се покрият разходите като вложен труд.
Пчеларството не става от веднъж, за една година. Поработи 5-6 години пък тогава се върни назад и се сети какво си мислел първата година. Ако разчиташ само на мед гледай да стигнеш 30-40 кила поне. Ако си из полето. А както ти казват колегите, не мислиш ли, че тия нови 6 бройки дето си направил не е някаква печалба!? + това, нови пити си изградил.....подготвил си доста неща за догодина. Ако и магазинни пити си изградил......догодина ти остава само да ги въртиш в центрофугата.........![]()
[QUOTE=evgeni.filimonov;104133]Оф,ми така. Първо, нито му знаеш къде е плодника,къде магазина.(не че ме бърка да въртя плодникови пити). После, като напъне пашата и като залепят питите и мостовете ги запълнят с мед-А ВЪРВИ РОТИРАЙ. Всичко се омазва с мед-ръцете, гащите, корпусите. Мачкат се пчели....... И като рекат, че ще работят майките само на 1 корпус.....Абе въобще не е това, за което го представят.
П.П. Тая година си направих 1 експеримент с ЛР-8. 2 корпуса за плодник и нагоре магазини за мед...... За първа година, като че ли по-бие на нещо......
[QUOTE=Валентин.;104144]Защо трябва да ротираш по време на паша, това се прави преди пашата. Наистина майките за известно време работят само в един корпус, горния , а долния си стои празен, но това е докато тръгне пашата, после си слизат долу. И аз стигнах до тази схема на работа - 2 ЛР корпуса за плодник, 1 ротация при пролетното развитие и 2 ра ако мисли за глупости. После си остава на 2 корпуса и отгоре магазини. Според мен така се създават доста по-силни семайства. Но това вече не е чистата ЛР технология. При нас по принцип до края на май нощите са доста хладни и тези ротации с цял корпус ми създават грижи. Мисля напролет да развивам семействата без ротации, ще смъквам всяка седмица по 2 рамки със запечатано пило /както ме е учил моя Учител/ в долния корпус, горе ще слагам основи и така 3-4 пъти, хем ще градят, хем ще подменям старите пити, хем ще разширявам плавно. Вярно, че е повече работа, но мен работата не ме плаши.
10 ЛР ги ротирах преди 2 седмици, след пашата. За това казвам че залепят питите. Осмака само го погледнах набързо- ще мине и без ротация.
Точно това ротиране по това време и развалянето на тези "мостове" между рамките не е много хубаво. Тези "мостове" се използват зимата от пчелите за по-лесно преминаване между двата корпуса в случай, че се наложи преминаваме на кълбото през така наречената смъртноносна зона.
При пчелите има мед, защото има ред!
В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))