[QUOTE=Валентин.;104144]
Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
Оф,ми така. Първо, нито му знаеш къде е плодника,къде магазина.(не че ме бърка да въртя плодникови пити). После, като напъне пашата и като залепят питите и мостовете ги запълнят с мед-А ВЪРВИ РОТИРАЙ. Всичко се омазва с мед-ръцете, гащите, корпусите. Мачкат се пчели....... И като рекат, че ще работят майките само на 1 корпус.....Абе въобще не е това, за което го представят.
П.П. Тая година си направих 1 експеримент с ЛР-8. 2 корпуса за плодник и нагоре магазини за мед...... За първа година, като че ли по-бие на нещо......
Защо трябва да ротираш по време на паша, това се прави преди пашата. Наистина майките за известно време работят само в един корпус, горния , а долния си стои празен, но това е докато тръгне пашата, после си слизат долу. И аз стигнах до тази схема на работа - 2 ЛР корпуса за плодник, 1 ротация при пролетното развитие и 2 ра ако мисли за глупости. После си остава на 2 корпуса и отгоре магазини. Според мен така се създават доста по-силни семайства. Но това вече не е чистата ЛР технология. При нас по принцип до края на май нощите са доста хладни и тези ротации с цял корпус ми създават грижи. Мисля напролет да развивам семействата без ротации, ще смъквам всяка седмица по 2 рамки със запечатано пило /както ме е учил моя Учител/ в долния корпус, горе ще слагам основи и така 3-4 пъти, хем ще градят, хем ще подменям старите пити, хем ще разширявам плавно. Вярно, че е повече работа, но мен работата не ме плаши.