Добре дошли в Българският форум за пчелари.

Вижте резултатите от анкетата: Какъв доход имате от 1 пчелно семейство? Колко ви струва 1 кг/мед

Гласували
115. Не можете да гласувате в тази анкета
  • до 100 лв. на семейство

48 41.74%
  • от 100 до 200 лв. на семейство

38 33.04%
  • от 200 до 300 лв. на семейство

12 10.43%
  • от 300 до 400 лв. на семейство

5 4.35%
  • от 400 до 500 лв. на семейство

0 0%
  • от 500 до 600 лв на семейство

0 0%
  • повече от 600 лв. на семейство

1 0.87%
  • под 1 лв./кг

6 5.22%
  • между 1 и 2 лв. / кг

12 10.43%
  • между 2 и 3 лв. /кг

11 9.57%
  • между 3 и 4 лв./ кг

11 9.57%
  • между 4 и 5 лв. /кг

12 10.43%
  • между 5 и 6 лв./кг

15 13.04%
  • над 6 лв./кг

25 21.74%
Отговори на анкетата
Страница 9 от 14 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 138
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Аз за това го попитах дали работи САМ по някой път на някой от пчелините си..... Не ми отговори. Сигурно е помислил, че го бъзикам или се заяждам. Просто исках да видя дали е ВЪТРЕ в нещата. Или само пресмята таблици на калкулатора.
    Навлизаме в зоната на конфликта, и затова не ти отговарям. Просто няма да ме разбереш, пък и може и да се обидиш, ако ти кажа истината. Нека да си оставим нещата така, за да има мир и спокойствие, и нека всеки да си живее със собствените си илюзии и самозаблуди. Просто живеем и разсъждаваме от различни по височина камбанарии, и ти няма как да знаеш какво се вижда от високо.

Помисли си за пилота на хеликоптера, който от високо вижда цялата поляна, и въобще не го интересува съдбата на отделната тревичка ........ Ако кацне на земята и започне да се занимава само с 2-3 тревички, ще загуби от полезрението си цялата поляна и резултатите от това ще са трагични. Помисли си дали Русия щеше да спечели войната, ако Сталин беше хванал една пушка и беше отишъл да гърми в окопа на предната линия. Помисли си дали щеше да има Айфелова кула, ако арх. Айфел си губеше времето да чука нитове по ръждясали железа. Мога да дам още 1000 примера .....

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Не искам да прозвучи като фукане, но преди години, когато имах повече свободно време и бях малко по-млад, се увличах доста в различни експерименти. Абсолютния максимум, който съм постигал е 12 отводки и 20 килограма мед от един експериментален кошер и то без една лъжица захар. Държа да отбележа, че годината беше сравнително нормална и всички новосъздадени отводки се развиха нормално и бяха зазимени като силни семейства. Има много условности, но факта си е факт.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев Виж публикацията
    Не искам да прозвучи като фукане, но преди години, когато имах повече свободно време и бях малко по-млад, се увличах доста в различни експерименти. Абсолютния максимум, който съм постигал е 12 отводки и 20 килограма мед от един експериментален кошер и то без една лъжица захар. Държа да отбележа, че годината беше сравнително нормална и всички новосъздадени отводки се развиха нормално и бяха зазимени като силни семейства. Има много условности, но факта си е факт.
    Ха сега го направи това с всичките си кошери, и ще се прочуеш ......
    Иначе всеки може да се похвали с някакви единични случаи, при които е поставил някакъв рекорд.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Тука има нещо нереално в целия тоя списък, или наистина имаш ~ 30% кражби от работниците ти. Друг вариант е, че в бързането да продадеш и да вземеш парите се правят глупости. Това са мой размисли и може нищо да не е вярно от тях, но защо не изслушаш лекцийте на Софрон и по това което казва направи една сметка и след това сравнявай с твойте, не може всичко което казва да е лъжа.
    Нереалното е цялата тази дискусия, в която се надлъгвате един друг, и после сами си вярвате. Не го ли осъзнавате това?

Нека само за момент да предположим, че сте прави и никой не лъже. Ако приемем, че това е така, то тогава в България щеше да има поне 10 000 пчелари-милионери с по 10 000 кошера всеки един от тях, и това щеше да е постигнато само за 5-6 години. Така се получава при доходите и печалбите, които раздувате в тази тема.

Истината е съвсем друга, но всеки един от вас го е срам да си признае. Истината е, че пчеларството е тежък и неблагодарен бизнес, който принуждава практикуващите го да мизерстват на ръба на оцеляването.

Може ли някой от вас да се похвали, че всяка една година удвоява кошерите си? И че това го прави с печалбата от предишната година, като това удвояване го прави непрекъснато в продължение на поне 6-7 години. И ако е започнал с 10 кошера, за 10 години те ще станат 10 240 кошера (който не вярва - да смята).

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Сега е късно вече, следващата година може и да стане. Стига да има кой да гледа толкова много семейства, че при мен времето е дефицитно. Пак какво пречи да отворим нова глава в пчеларските науки. Тогава експеримента ми помогна много да възстановя загубите от една вандалщина, която бе нанесена на пчелина ми. Но понеже при мен пчеларството никога не е било комерсиално ориентирано не съм повтарял експеримента. Но заради спорта стига да имам време бих го направил.
    Иначе си много прав, че пчеларството е тежък и неблагодарен занаят. И може би това, че преобладаващо пчелните стопанства са с малък брой кошери е следствие от това.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Сега е късно вече, следващата година може и да стане. Стига да има кой да гледа толкова много семейства, че при мен времето е дефицитно. Пак какво пречи да отворим нова глава в пчеларските науки. Тогава експеримента ми помогна много да възстановя загубите от една вандалщина, която бе нанесена на пчелина ми. Но понеже при мен пчеларството никога не е било комерсиално ориентирано не съм повтарял експеримента. Но заради спорта стига да имам време бих го направил.
    Ако решиш да споделиш с нас какво си направил, ще има доста хора, който ще ти са благодарни.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Ха, ха, това е ноу хау и този път няма да е безплатно.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Ха, ха, това е ноу хау и този път няма да е безплатно.
    Радвам се, че има друг като мен, който разсъждава по същия начин. Сега и теб ще те застъпят, че си ненаяден бизнесмен :-):-):-)

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Бедрата в пчеларството, е че всеки новоизлюпен пчелар прави едни бакалски сметки и смята че един ден ще стане милионер, но още първите години се сблъсква с горчива действителност. За да бъдеш пчелар най-напред трябва да ти идва отвътре, после да притежаваш много голяма доза интелект, да се усъвършенствуване непрекъснато, да четеш много и то не научнопопулярни черва, а чиста наука, да следиш какво правят другите и да се учиш от техните грешки и да прецениш много правилно, кое от техните успехи може да е полезно при твоите конкретни условия. Иначе остава само горчивината от постоянните провали и опитите за дребни тарикатлъци, които рано или късно водят до пълен провал.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Нереалното е цялата тази дискусия, в която се надлъгвате един друг, и после сами си вярвате. Не го ли осъзнавате това?

Нека само за момент да предположим, че сте прави и никой не лъже. Ако приемем, че това е така, то тогава в България щеше да има поне 10 000 пчелари-милионери с по 10 000 кошера всеки един от тях, и това щеше да е постигнато само за 5-6 години. Така се получава при доходите и печалбите, които раздувате в тази тема.

Истината е съвсем друга, но всеки един от вас го е срам да си признае. Истината е, че пчеларството е тежък и неблагодарен бизнес, който принуждава практикуващите го да мизерстват на ръба на оцеляването.

Може ли някой от вас да се похвали, че всяка една година удвоява кошерите си? И че това го прави с печалбата от предишната година, като това удвояване го прави непрекъснато в продължение на поне 6-7 години. И ако е започнал с 10 кошера, за 10 години те ще станат 10 240 кошера (който не вярва - да смята).
    А защо е нужно да имаш по10 000 кошера?
    Ако предположим че даден пчелар е намерил "златната среда" - брой кошери, труд, приемливи добиви-разходи-печалба които според неговите виждания са нормални за да живие добре. Задължително ли е всяка година да удвоява бройката семейства? И защо му е нужно това ?
    Този пост е редактиран от borislav aleksandrov; 14.08.2016 в 00:24.
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Страница 9 от 14 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •