Добре дошли в Българският форум за пчелари.

Вижте резултатите от анкетата: Какъв доход имате от 1 пчелно семейство? Колко ви струва 1 кг/мед

Гласували
115. Не можете да гласувате в тази анкета
  • до 100 лв. на семейство

48 41.74%
  • от 100 до 200 лв. на семейство

38 33.04%
  • от 200 до 300 лв. на семейство

12 10.43%
  • от 300 до 400 лв. на семейство

5 4.35%
  • от 400 до 500 лв. на семейство

0 0%
  • от 500 до 600 лв на семейство

0 0%
  • повече от 600 лв. на семейство

1 0.87%
  • под 1 лв./кг

6 5.22%
  • между 1 и 2 лв. / кг

12 10.43%
  • между 2 и 3 лв. /кг

11 9.57%
  • между 3 и 4 лв./ кг

11 9.57%
  • между 4 и 5 лв. /кг

12 10.43%
  • между 5 и 6 лв./кг

15 13.04%
  • над 6 лв./кг

25 21.74%
Отговори на анкетата
Резултати от 1 до 10 от общо 138

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Тука има нещо нереално в целия тоя списък, или наистина имаш ~ 30% кражби от работниците ти. Друг вариант е, че в бързането да продадеш и да вземеш парите се правят глупости. Това са мой размисли и може нищо да не е вярно от тях, но защо не изслушаш лекцийте на Софрон и по това което казва направи една сметка и след това сравнявай с твойте, не може всичко което казва да е лъжа.
    Нереалното е цялата тази дискусия, в която се надлъгвате един друг, и после сами си вярвате. Не го ли осъзнавате това?

Нека само за момент да предположим, че сте прави и никой не лъже. Ако приемем, че това е така, то тогава в България щеше да има поне 10 000 пчелари-милионери с по 10 000 кошера всеки един от тях, и това щеше да е постигнато само за 5-6 години. Така се получава при доходите и печалбите, които раздувате в тази тема.

Истината е съвсем друга, но всеки един от вас го е срам да си признае. Истината е, че пчеларството е тежък и неблагодарен бизнес, който принуждава практикуващите го да мизерстват на ръба на оцеляването.

Може ли някой от вас да се похвали, че всяка една година удвоява кошерите си? И че това го прави с печалбата от предишната година, като това удвояване го прави непрекъснато в продължение на поне 6-7 години. И ако е започнал с 10 кошера, за 10 години те ще станат 10 240 кошера (който не вярва - да смята).

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Нереалното е цялата тази дискусия, в която се надлъгвате един друг, и после сами си вярвате. Не го ли осъзнавате това?

Нека само за момент да предположим, че сте прави и никой не лъже. Ако приемем, че това е така, то тогава в България щеше да има поне 10 000 пчелари-милионери с по 10 000 кошера всеки един от тях, и това щеше да е постигнато само за 5-6 години. Така се получава при доходите и печалбите, които раздувате в тази тема.

Истината е съвсем друга, но всеки един от вас го е срам да си признае. Истината е, че пчеларството е тежък и неблагодарен бизнес, който принуждава практикуващите го да мизерстват на ръба на оцеляването.

Може ли някой от вас да се похвали, че всяка една година удвоява кошерите си? И че това го прави с печалбата от предишната година, като това удвояване го прави непрекъснато в продължение на поне 6-7 години. И ако е започнал с 10 кошера, за 10 години те ще станат 10 240 кошера (който не вярва - да смята).
    А защо е нужно да имаш по10 000 кошера?
    Ако предположим че даден пчелар е намерил "златната среда" - брой кошери, труд, приемливи добиви-разходи-печалба които според неговите виждания са нормални за да живие добре. Задължително ли е всяка година да удвоява бройката семейства? И защо му е нужно това ?
    Този пост е редактиран от borislav aleksandrov; 14.08.2016 в 00:24.
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    А защо е нужно да имаш по10 000 кошера?
    Ако предположим че даден пчелар е намерил "златната среда" - брой кошери, труд, приемливи добиви-разходи-печалба които според неговите виждания са нормални за да живие добре. Задължително ли е всяка година да удвоява бройката семейства? И защо му е нужно това ?
    Защото във всеки един човек еволюцията е вградила желанието непрекъснато да се развива, усъвършенства и самодоказва. Иначе нямаше да сме хора. И всеки го прави това (опитите за израстване в обществото) до момента, до който достигне собственото си ниво на некомпетентност. И там започва да буксува и буксува цял живот. И когато види някой друг, който е постигнал повече, започва да се самооправдава, че той сам си е пожелал да остане на това ниско ниво. И започва да си измисля оправдания, в които с течение на времето сам започва да си вярва.

Просто така е устроен нашият мозък - човек винаги иска повече от това, което вече го има. Започва с детските мечти и никога не завършва ......

Самият факт, че сте тука в този форум и четете написаното в него, доказва тези мои думи. Вие търсите нещо ново и се стремите към нещо повече - било то знания, или пари или самоизява и себедоказване ....... Доказателство е и самата тази тема - доходност от пчелите. След като сте в нея и я четете, значи силно ви интересува повишаването на доходноста. Тоест СТРЕМИТЕ СЕ КЪМ НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА, КОЕТО ВЕЧЕ ГО ИМАТЕ. И ако можехте или знаехте как се постигат 10 000 кошера, щяхте да го направите. Щяхте да направите и повече, защото няма горна граница за човешките мечти.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Защото във всеки един човек еволюцията е вградила желанието непрекъснато да се развива, усъвършенства и самодоказва. Иначе нямаше да сме хора. И всеки го прави това (опитите за израстване в обществото) до момента, до който достигне собственото си ниво на некомпетентност. И там започва да буксува и буксува цял живот. И когато види някой друг, който е постигнал повече, започва да се самооправдава, че той сам си е пожелал да остане на това ниско ниво. И започва да си измисля оправдания, в които с течение на времето сам започва да си вярва.

Просто така е устроен нашият мозък - човек винаги иска повече от това, което вече го има. Започва с детските мечти и никога не завършва ......

Самият факт, че сте тука в този форум и четете написаното в него, доказва тези мои думи. Вие търсите нещо ново и се стремите към нещо повече - било то знания, или пари или самоизява и себедоказване ....... Доказателство е и самата тази тема - доходност от пчелите. След като сте в нея и я четете, значи силно ви интересува повишаването на доходноста. Тоест СТРЕМИТЕ СЕ КЪМ НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА, КОЕТО ВЕЧЕ ГО ИМАТЕ. И ако можехте или знаехте как се постигат 10 000 кошера, щяхте да го направите. Щяхте да направите и повече, защото няма горна граница за човешките мечти.
    От твоя гледна точка със сигурност си абсолютно прав, така както и всеки друг писал във форума от своята гледна точка и разбирания е абсолютно прав... колкото до мечтите нима е нужно на всички мечтите да са еднакви...според мен въпроса не е дали знаем или можем, а дали искаме да имаме 10 000 кошера (като мечта и реалност). Макар че трябва да се съглася че има не малко пчелари които нито знаят нито могат... но са невероятно добри в нещо друго - да завиждат....

Лично мен повишаването на дохода от пчелите не ме интересува (може би донякъде в часта да видя аз къде сред множеството като доход и себестойност на 1 кг мед) но темата ми е интересна защото преди години бях писал един пост за които отнесох не малко критики основното в него бе че ние като пчелари може да сме добри но не сме добри мениджъри на продукцията си, и че изобщо не си правим сметките... поне за момента като чета и гледам анкетата излиза че навремето съм бил прав което си признавам ме изпълва с някакво чувство на задоволство и ми се ще да кажа - Казах ли ви аз....
    Освен това подобни теми свързани с икономическата страна на пчеларството винаги са ми интересни защото считам че са не по-малко важни.
    През последните години едва ли някой е започнал да гледа пчели или да увеличава бройките, само защото много обича пчелите - прави се основно за пари. Дори както и друг път съм казвал всеки с 10 семейства на горе вече може и да се разглежда като много дребен бизнес а не като хоби....
    Интересното е че едва ли има някой който да не се интересува от това - парите, печалба, разходи и т.н. а икономическите теми в които може да се обсъждат почти липсват сякаш са теми табу.
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    ......Интересното е че едва ли има някой който да не се интересува от това - парите, печалба, разходи и т.н. а икономическите теми в които може да се обсъждат почти липсват сякаш са теми табу.
    Ами наистина са табу поради една много проста причина - тези теми обикновенно се превръщат в конфликтни теми. Едно време ако си спомняш, аз се опитах да водя 2-3 такива теми на тема как човек може да успее в живота и какво отличава успелите хора от всички останали. За съжаление всичките тези теми станаха конфликтни, защото някои пчелари не харесаха това, което го пишеше в тях. Резултата - ами скрих ги тези теми в административния раздел, който не се вижда дори и от модераторите. Също така се заклех пред себе си никога вече да не пиша на икономическа тематика, защото няма да бъда разбран. От време на време се изпускам да напиша нещо, и в повечето случаи пак става конфликт.

Та сега и в тази тема - много неща се изписаха, на които се подсмихвам под мустак, но се въздържам да пиша каквото и да било, освен ако то не е нещо, което ще ви хареса. За останалото - ами нека всеки сам да си извърви своя си път на познанието, ако въобще има желанието и волята да го направи това.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    И поради каква причина трябва да е така?
    Всеки народ си има някакви традиции.
    Във Финландия, може да те поканят на бизнес среща в сауната, което е голяма чест. Никога не отказвай, защото е обида.
    В България те канят на ракия. Ракията е серум на истината и очаквай честни бизнес отношения. Ако не зацапате свещите и не се подпирате по стените като спайдърмен, значи срещата не е минала добре.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •