Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 28 от 82 ПърваПърва ... 1826272829303878 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 271 до 280 от общо 817
    VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Колеги, интересни сте ми ! Така казваше преди време популярен зевзек . Всички сте абсолютно прави разбира се, но не мога да разбера защо когато някой начинаещ колега простичко запита как да отпочне с пчелите ние веднага правим две-три страници спорове ДБ или ЛР ? Това го има вече на десетина места във форума и все по-често ще ни обвиняват в локумаджийство . Правя официално предложение към всички , които имат самочувствието да дават акъл /и аз съм един от вас/ - когато поредния младок попита с какви кошери да почва , който ще го съветва да му дава идеята /мисля че последно Вальо я предложи/ - модулен кошер с дъно , ЛР корпус + 7 см надставка и 2 магазина . Това е просто и универсално , почти всеки може и сам да си го изработи или пък да го преправя после както си иска . Важното е да си оцапа веднъж ръцете със собствен мед , да го понажилят пчелите, пък нататък вече кой любител , кой бизнесмен , има си теми за всичко .

Много си е добър форума.....и няма нищо лошо че се дърляме тука.....нали истината се ражда в спора...верно е че трябва да се спазват правилата ама понякога се увличаме....

Наблюдател
    Регистриран
    12.10.2010
    Здравейте, имам един въпрос, мога ли да сложа цял корпус с восъчни основи за изграждане или трябва да ги слагам една по една?

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.05.2011
    Според мен ,поне между 2 готови по 1 за градеж иначе може да пуснат далаци настрани.

Наблюдател
    Регистриран
    12.10.2010
    ако кача от долният корпус 2-3 изградени с пило или прашец, а на тяхно място сложа за изграждане няма ли да стане?

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.05.2011
    Ще стане,само не знам за пилото да не е вредно

Наблюдател
    Регистриран
    12.10.2010
    То това е въпроса. Ако знае някой да сподели, моля!

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.11.2010
    Миналата година,поради липса на изградени пити,направих следното нещо:от първия корпус взех 2 пити с пило и ги качих горе,на тяхно място сложих 2 основи.Останалото място от 2рия корпус допълних с 2 изградени и 6 основи.Изградиха ги без проблем,но има една особеност-иска здраво хранене!Тази процедура я направих рано-рано,десетина дни преди да цъфне рапицата.Тази техника ми я каза колега от форума,ако не се лъжа Танаси беше,за което му благодаря.

Наблюдател
    Регистриран
    12.10.2010
    И аз ще пробвам въпреки , че нямам рапица. Благодаря

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Kогато при пролетното развитие на семейство в ЛР кошер, плодника достигне 2 корпуса и дойде време да поставим трети, а единия плодников корпус без майката да бъде поставен над ХР, как познавате в кой от двата корпуса е майката? Обикновено майката е в горния корпус, но понякога може и да е в долния. Преглеждане на питите една по една е много трудоемко и би направило ЛР технологията по-времеемка от ДБ. В пчеларските книги не се разглежда този въпрос.

Страница 28 от 82 ПърваПърва ... 1826272829303878 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •