Цитат Първоначално публикувано от kando

Искам да те питам, кои неща не ти харесват на класическия-хоризонтален лежак, при сравнение с наклонения?
Няма нещо което да не ми харесва при лежаците.Радват ме разнообразието от конструкции,обема на гнездото, силата на семействата,лекотата на работа,количеството мед при добра паша и много други неща.Дори основният им "недостатък" ,че са тежки и не стават за подвижно пчеларство и това ме кефи,защото не стават и за кражби.
В началото имах проблеми с презимуването.Но след като ги направих на топло разположени пити и този проблем се реши.Зимуват като чукчита - не им пука от студа и колко дълга ще е зимата.
По отношение на вертикализирания лежак /наклонения/,няма да повярваш.Просто ми писна да чета и слушам как ЛР и подобните му, осигурявали по-добри условия за развитие на семейството,наподобявали хралупите в природата и дрън,дрън та пляс.И взех та вертикализирах до 45 градуса 18 рамков лежак.Всички хубавини си останаха,само дето презимуват още по-добре.Има подобрение и във вентилацията.
Сега очаквам да казват,че ЛР се развиват под ъгъл 90 градуса ,а при мен само на 45 градуса.Но все пак нека си мислят ,че в гората всички хралупи приличат на кюнци и са строго вертикални.