Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 139

Тема: ТЪРТОВКА

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    26.04.2015
    Пчеларски район
    Габрово
    Здравейте колеги ако може някои да ми даде съвет какво да правя. Имам една отводка която е станала търтовка има доста килийки с по две три ларви, а също така има и не оплодена майка излюпила се към сряда или четвъртък.

Цитат Първоначално публикувано от kvoore4i Виж публикацията
    Здравейте колеги ако може някои да ми даде съвет какво да правя. Имам една отводка която е станала търтовка има доста килийки с по две три ларви, а също така има и не оплодена майка излюпила се към сряда или четвъртък.
    Изчакаи 10-15 дни ако не почне да снася маиката присъедини семейството с някое друго

Наблюдател
    Регистриран
    09.07.2016
    Пчеларски район
    Горна Оряховица
    Здравейте, каква е разликата между търтовка и свищева майка, четох из темата, но не ми стана ясно ?

Автор
    Регистриран
    19.02.2016
    Пчеларски район
    Добруджа
    Най-просто казано свищевата я правят от зор , т.е. не е маточна чашката където е снесено яйцето , по-късно е захранена като за майка и резултатът е по-дребна ( обикновено ) и по-слаба ( не винаги ) майка - но все пак снасяща оплодени яйца . Търтовката е стара пчела ( работничка ) която почва да снася неоплодени яйца в момент когато 1. старата майка е умряла и 2 ро не е останало яйце или ларва на подходяща възраст да си направят свищева майка ( най-често ако млада майка не се върне от оплождане ( при отводка с маточник/ци )) .

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •