Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 126 от 149 ПърваПърва ... 2676116124125126127128136 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,251 до 1,260 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Благодаря , но не ползвам ОК .
    А , дали влияе на майката ? Питам , щото съм прост даскал .
    Ти въобще не си прост ами си хитър като малко слонче и със сигурност знаеш доста за ОК и не само.
    А ОК действа на пилото, пчелите и разбира се на майката тя живее повечко от другите пчели и щом лечение с ОК им скъсява живота то за зимните пчели и майката повече от еднократно лечение в годината май не е желателно (говоря теоретично разбира се)
    Все пак, трябва да се има в предвид, че повечето други лечения също влияят на пчелната майка (кумафос), или търтеите (флувалинат) или на пилото (амитраз, мравчена, тимол),

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    От много време ползвам ОК за късно есенно третиране. Използвал съм много методи и концентрации. В последните две години прилагам " рецептата на Дони". Всяка пролет имам над 5 процента майки които са в семействата но не снасят. Тази година няма да третирам единия пчелин и на пролет ще правя изводи за ОК и майките. За сега имам само подозрения.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Спирането на снасяне може да стане и от други причини не само от ОК.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Куров Виж публикацията
    http://www.legaitaly.com/en/apiary/v...da-220v-detail
    Италиаците са го измислили. Изпрението е най-ефективно и най-щадящо пчелите, но при много важно условие - липса на пило . Аз третирам 200 семейства за 2 часа. Температурата на пистолета се фиксира на 300 градуса. Държи се 10-15 секунди изпарение на кошер.
    Да, виждал съм я тази машинка на италианците. Тук при тази температура имаме директна сублимация. Единственото и неудобство е, че се захранва с 220V, а малко пчелари имат мрежово захранване на пчелина. Трябва и поне 100 метрова макара с кабел.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    ". Всяка пролет имам над 5 процента майки които са в семействата но не снасят.
    Третирането с киселини и разни химии увреждат до известна степен вс.майки,а някои дори "абортират"..

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Аз мисля че третирането с ОК е един от приемливите методи за борба с Вароатозата (аз ползвам еднократно накапване през зимата когато няма пило по безопасно е за мен и може би за пчелите). Всеки сам за себе си трябва да прецени кой метод, концентрация и времеви период да използва за третиране за ОК.Може да е биологичен метод за борба с Вароатозата но в никакъв случай не е нещо безвредно и безопасно за пчелите и пчеларя. Същото се отнася и за другите к-ни, химии и т.н..

Някои пробвал ли е накапване 3 пъти през 8 дни с ОК август .Питам понеже на Hive clean пише ,че се третира по този начин а ОК е основна съставка какво би се случило с пчелите ако накарам 3 пъти и какво би се случило с маиката ако някой е пробвал да сподели

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    2 години третирам август 3 пъти през 8 дни и не съм имал проблем с майките.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    И аз 2 години ползвам ОК за есенно третиране по рецептата на Дони + накапване с ОК ноември и 2014 нулева смъртност само 1 семейство без майка, 2015 отново нулева смъртност 100% работещи майки.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Сетих се че сага в този период в някои пчелини има малко пило плодниците са блокирани и пашата приключва.Ако решим да третираме за Вароатоза за кошерите с ценни майки използваме рецептата на Дони, но ако искаме да сменим някой майки със свищеви и имаме по голям брой кошери вместо да търсим майката не може ли просто да използваме лечение с по високи дози мравчена киселина (действа и на трахейният акар) майката дава фира и се образува прозорец в пилото тоест ако се изчисли ще имаме времеви отрязък без пило всичките акари на пчелите и ние повтаряме но с ОК по гореописаната рецепта за пръскане за да не прецакаме новата майка.

Страница 126 от 149 ПърваПърва ... 2676116124125126127128136 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •