Здравейте!
Трябва да сменя къщичките на няколко семейства,но се чудя кога да го направя.При мен пашата продължава и не съм вадил още меда.
Благодаря предварително!
Здравейте!
Трябва да сменя къщичките на няколко семейства,но се чудя кога да го направя.При мен пашата продължава и не съм вадил още меда.
Благодаря предварително!
Като извадиш меда сменяй.
Чудех се в коя тема точно да задам въпроса си,но все пак се занимавам за втора година с пчели та реших да е тук.На въпроса-в петък по обяд / преди три дни /извадих отводка от едно семейство,четири рамки с люпещо се пило.Имат и хубави венци от мед.След час им придадох оплодена майка ,която пристигна същия ден.Налях сиропче и това е.Днес реших да погледна за какво иде реч.Още с повдигането на таблата ми направи впечатление,че отводката силно жужи.Вдигнах клетката-празна.Вдигнах първата рамка-5-6 захранени маточника.Втората рамка същата работа-отново маточници.Казвам си ще купувам отново майка.Те докато си изкарат,докато се оплоди ,абе късно е вече.Вдигам следващата рамка и..майката се разхожда най-спокойно по нея.За първи път виждам подобно нещо.Не съм и срещал докато чета из форума за подобна ситуация.Затова питам-нормално ли е това,случва ли се и да смятам ли че са приели младата майка.
След като майката е там и се разхожда спокойно са я приели. Маточниците са захранени докато е нямало майка и след като приемат майката продължават да ги захранват. А защо продължават? Защото при пчелите няма обратен ход, а и да има това е рядкост. Какво ще се получи по нататък? Маточниците ще бъдат запечатани и ще бъдат отгледани до последната им фаза, а именно излюпване на нови майки и от тук и роене на отводката. Надявам се да съм бил изчерпателен в отговора си.
Всички маточници ги разруших след като видях майката.Дано съм спрял процеса![]()
Яйца имаше ли ? остави другото .Т.е. сигурен ли си че тази майка снася ? Ако си сигурен , не се притеснявай от маточниците - или ти ги разруши , или си направи една отводка с тях , или тя ще ги разруши . Голям процент от купешките майки ги сменят така или иначе . Лично мнение - оплодена майка разрушава маточници - предизвикана самосмяна от твърде много взето пило за отводки = маточници = след 7 дни майката беше наваксала с пилото и разрушила маточниците .
В момента има 11 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 11 гост (и))