Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 342 от 683 ПърваПърва ... 242292332340341342343344352392442 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,411 до 3,420 от общо 6828
    Заслужил Автор
    Регистриран
    05.05.2016
    Здравейте!
    Трябва да сменя къщичките на няколко семейства,но се чудя кога да го направя.При мен пашата продължава и не съм вадил още меда.
    Благодаря предварително!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Като извадиш меда сменяй.

Автор
    Регистриран
    21.05.2015
    Пчеларски район
    Плетена.общ.Сатовча.1000н.в.
    Чудех се в коя тема точно да задам въпроса си,но все пак се занимавам за втора година с пчели та реших да е тук.На въпроса-в петък по обяд / преди три дни /извадих отводка от едно семейство,четири рамки с люпещо се пило.Имат и хубави венци от мед.След час им придадох оплодена майка ,която пристигна същия ден.Налях сиропче и това е.Днес реших да погледна за какво иде реч.Още с повдигането на таблата ми направи впечатление,че отводката силно жужи.Вдигнах клетката-празна.Вдигнах първата рамка-5-6 захранени маточника.Втората рамка същата работа-отново маточници.Казвам си ще купувам отново майка.Те докато си изкарат,докато се оплоди ,абе късно е вече.Вдигам следващата рамка и..майката се разхожда най-спокойно по нея.За първи път виждам подобно нещо.Не съм и срещал докато чета из форума за подобна ситуация.Затова питам-нормално ли е това,случва ли се и да смятам ли че са приели младата майка.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от iuli1971 Виж публикацията
    Чудех се в коя тема точно да задам въпроса си,но все пак се занимавам за втора година с пчели та реших да е тук.На въпроса-в петък по обяд / преди три дни /извадих отводка от едно семейство,четири рамки с люпещо се пило.Имат и хубави венци от мед.След час им придадох оплодена майка ,която пристигна същия ден.Налях сиропче и това е.Днес реших да погледна за какво иде реч.Още с повдигането на таблата ми направи впечатление,че отводката силно жужи.Вдигнах клетката-празна.Вдигнах първата рамка-5-6 захранени маточника.Втората рамка същата работа-отново маточници.Казвам си ще купувам отново майка.Те докато си изкарат,докато се оплоди ,абе късно е вече.Вдигам следващата рамка и..майката се разхожда най-спокойно по нея.За първи път виждам подобно нещо.Не съм и срещал докато чета из форума за подобна ситуация.Затова питам-нормално ли е това,случва ли се и да смятам ли че са приели младата майка.
    След като майката е там и се разхожда спокойно са я приели. Маточниците са захранени докато е нямало майка и след като приемат майката продължават да ги захранват. А защо продължават? Защото при пчелите няма обратен ход, а и да има това е рядкост. Какво ще се получи по нататък? Маточниците ще бъдат запечатани и ще бъдат отгледани до последната им фаза, а именно излюпване на нови майки и от тук и роене на отводката. Надявам се да съм бил изчерпателен в отговора си.

Автор
    Регистриран
    21.05.2015
    Пчеларски район
    Плетена.общ.Сатовча.1000н.в.
    Всички маточници ги разруших след като видях майката.Дано съм спрял процеса

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от iuli1971 Виж публикацията
    Всички маточници ги разруших след като видях майката.Дано съм спрял процеса
    Да. Вече си го спрял.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Маточниците ще бъдат запечатани и ще бъдат отгледани до последната им фаза.............
    Когато ще бъдат унищожени от оплодената майка.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията

Може и да не ги разруши

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    Защо си мисля, че оплодените майки не разрушават маточници?

Автор
    Регистриран
    19.02.2016
    Пчеларски район
    Добруджа
    Яйца имаше ли ? остави другото .Т.е. сигурен ли си че тази майка снася ? Ако си сигурен , не се притеснявай от маточниците - или ти ги разруши , или си направи една отводка с тях , или тя ще ги разруши . Голям процент от купешките майки ги сменят така или иначе . Лично мнение - оплодена майка разрушава маточници - предизвикана самосмяна от твърде много взето пило за отводки = маточници = след 7 дни майката беше наваксала с пилото и разрушила маточниците .

Страница 342 от 683 ПърваПърва ... 242292332340341342343344352392442 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 11 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 11 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •