Да докладвам и аз за майката от г-н Матеев.В момента отводката е на 5 рамки Дадан–Блант като има малко над 4 междурамия с пчели.Майката значително наедря от първоначалния си размер,добре изглежда.преди около три или четири дена им сложих рамка с В.О,вчера ги проверих много набързо за де не ги нападнат другите зверове.Основата беше изградена и майката беше я запълнила с яйца почти цялата нищо,че на места килийките бяха изградени са само наполовина.И пак да благодаря за подаръка!
Днес надникнах в семейството с подарената майка. Установих, че и освобождават доста по бавно от колкото на нея и се иска и взех мерки. В момента има три пити пило, но пак повтарям че е осеменила всяка свободна килийка и я намерих на една пита с мед. Останах приятно изненадан от размера и. Кактои първоначално подозирах в момента на получаването тя не беше развила до край своя размер. В момента е чудовище - изключително едра. Струва ми се дори доста дебела, но е изключително подвижна, което за мен е още по важно. Мисля че има голям потенциал дано всичко е нормално и ще продължавам да споделям. Малко оценки по шестобалната:
Едрина - 6
Съразмерност - 5 дебела е
Пъргавина- 6
Плътност на снасяне по питата - 6
Едрина на яйцата - 6
Окраска - 6
Според гл.ас. Христо Спасов (най-добрия български селекционер от социалистическо време), диаметъра на майката е право-пропорционален на броя на яйчните тръбички. Дори тогава по негово време те (от института) са подавали заявление за изобретение, което се е състояло в следното:
1. Обосновка и доказателства от научни статии, че диаметъра е право-пропорционален на броя на тръбичките, а от там и на яйценосната способност
2. Предложен е уред за бързо окачествяване на пчелни майки посредством измерване на диаметъра
3. Уреда се е състоял от прозрачна пластмасова тръбичка с постепенно намаляващ диаметър
4. По дължината на тръбичката има разграфявания със скала за качеството на майката
5. Майката се пуска с главата напред в дебелия край на тръбичката
6. Тръбичката се поставя във втора, непрозрачна тръбичка.
7. Около майката става тъмно и единствената светлина е в далечния тънък край на тръбичката
8. Майката тръгва към светлината и се движи до момента, до който се заклещи
9. По скалата се отчита какъв е нейния диаметър (нейното качество или нейната яйценосна способност)
10. След приключване на измерването майката се издухва с въздух от обратната (тънката) страна на тръбичката. Това може да се направи и с уста.
Да споделя и аз за подарената ми от Матеев майка. Направих сборна отводки и продадох майката с клетката. След 4 дни виждам че майката е освободено. Започвам да я търся и виждам камара от пчели, разбутах я и майката там. Бият я не я харесват. Поставям я отново в клетката. Замазване отворите мед и восък и я поставям обратно в кошера. След два дни отварям и същата работа. Повтарям операцията и след няколко дни същата работа трупат се върху нея с агресивно поведение. След няколко дни не помня вече колко същата работа викам си не я харесвате и това е. Викам cи така и така не я приемат, ще експериментирам напръсках майката цялата пита на която беше с пророи. След няколко дни същата работа. Това преди два дни викам си ще ползвам етер. Днес отварям и виждам майката се разхожда свободно и се вижда някое и друго яице. В резултат на дългите борби бялата боя беше паднала. Бих казала корава майка догодина ще наблюдавам как ще се представи по време на медосбора.
И аз да споделя за майката подарък,намиране бързо,такова животно нема,голяма и дебела.Почти всички празни килиики осеменени,а и като че ли пчелите не бяха толкова агресивни щом прегледах кошера на веднъж.
Нали твоята майка беше тази, която е "пеела" в Еконт. Беше ми много любопитно какво ще стане с нея, но явно всичко е наред.
Между другото аз до ден днешен не съм чувал "пееща" майка, въпреки че непрекъснато до мене има всякакви майки. Дори спят с мене, но това "пеене" или "маткане" никога не съм го чувал. Ако някой има записан този звук, ще ми е много любопитно да го чуя.![]()
Майката, когато пее, спира,прилепва плътно на питата и започва да трепти като издава и звуци/пеене/.
https://www.youtube.com/watch?v=fqMzWUpyTI0
Поздрав за всички настоящи и бъдещи майкопроизводители! Да сте живи и здрави!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))