Майстора, на тая крушовица "ин ги" е бил лабав. Ако искаш да пазиш ароматите не гониш градус...
А освен това ароматите са в опашката, демек трябва да знаеш кога да отсечеш...
А още един пирон в ковчега на мнението ти е че показаната колона има джин кошница.
Темата за ароматите е дълга.
Те се губят над 85алк° (по спомен). Дали да се гони по-чист продукт или по-ароматен, но с по-голям процент метил е субективен избор. Аз предпочитам да пия чист метилов алкохол, овкусен през джин кошницата.
Йосифов, не се шашкай. Тъп пчелар няма, така че и управлението на показаната апаратура няма да ви затрудни. ( Ако вече четеш упътването)
Кога се губи метила? В началото или накрая?
А де....., метилов не ще да си пил, още по-малко чист, иначе не ти, а други щяха да пишат за това. Метиловия си върви тандем с етиловия отначало докрай, толкова, колкото е в пращината, и преварка не помага. Има си допустима доза и обикновено ракията е в норма. Виж, ароматите са друга работа и пряко зависят от начина на дестилация.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Колега, argo
Написал си голяма глупост.
Метила, етила, маслата, пропанолите и водата имат различна температура на кипене, което позволява разделянето им.
Да. Не съвсем пълно, но се стига с подобни апаратури до 0.2℅ метил в отделения етилов спирт.
И това става за сметка на поддържането на конкретната температура на кипене и многократната микродестилация, която в такива апарати се УПРАВЛЯВА.
Дробенето на отделните фракции е БАВЕН процес, който изисква апаратура с фино управление на подгряването и водата в дефлегматора и по тая причина в аламбиците не става.
И за това добития в аламбик "етилов" спирт, ТРЯБВА да отлежава, за да се изпрят вредните метил, масла, и пропанолите.
Не се обиждай.
ПП
За любителите на аромата на пращинярката има тарелчести колони, ама не знам като им видят цената, дали няма да им се отпие.
Глупостта съм я цитирал по-горе от твоя пост: "Аз предпочитам да пия чист метилов алкохол" !!!!. Ти да не си самоубиец?
И ти си в общата заблуда, че метанола може да се отдели от етанола при първоначалната дестилация, дори и на колона. За съжаление не може, заради взаимната разтворимост на метанол, етанол и вода. Преварката помага съвсем незначително за метанола. Това е част от рекламите на колони, за да върви продажбата им. Пращината, ако е с много метанол, значи е толкова калпава, че ракия от нея така и така не следва да се вари. Има си наредба за алкохолните напитки. Там е написано колко е допустимия метилов алкохол. За плодовата е най-много 10 000 мг на литър 100% алкохол, което е около 0,4 % за 40 градусова ракия. Този процент не е заслуга на сварилия ракията, а на естествения ход на процеса на ферментация и дестилация.
Ракията е питие с плодов аромат. Може да се отдестилира само спирта на висока чистота, на специални промишлени колони, има технология, но това вече не е ракия, а суровина за уиски, джин, водка и фалшива ракия. Твоя пост е този, пълен с глупости. Една от тях е за отлежаването, където щели да се изпарят разни неща. Не да се изпарят, а да се окислят трябва тези неща, за да се омекоти вкуса на ракията. За целта аерират ракията, слагат я в бурета да поеме кислород през дъбовите дъски, да поеме и аромат и цвят от дървото, и т. н. И да знаеш, че онова, от което боли глава, и заради което отделяме първака, не е метанола.
Така че, като рекламираш дестилационна колона, изтъквай за какво служи и какви са действителните и преимущества, а не да заблуждаваш пчеларите с врели-некипели и да наричаш глупости коригиращите мнения.
Аз се захванах по-миналата година с направата на моя казан и взех, че се пообразовах по въпроса. Съветвам те да направиш същото. Като начало препоръчвам сайта http://www.rakiyata.com/forum/index.php
Този пост е редактиран от agro; 20.07.2016 в 18:16.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Така е Бат Венци. Аз съм един от тия люде. Опитвал съм ти и 5 и 7 годишната. Че и от другата...
Ама отде у мен такива нерви да търпя? Наздраве!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Точно така, момчета.
Отлежаването не е каприз, а необходимост.
Надявам се днес, Йосифов да публикува Упътването към фракционната колона и тогава, уверявам ви ще ви станат ясни много неща.
ПП
И за да не е съвсем безсмислено мнението ми ще споделя още един интересен експеримент.
При фракционната дестилация в медна и неръждаема колона и ЕДНАКВИ други условия, дегустаторите категорично определят за по-добър продукта от неръждавейката.
В момента има 16 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 16 гост (и))