Да ви разкажа за един интересен случай. Преди 5 дена (в понеделник) изпратих 10 майки на майкопроизводителя от Благоевград Веселин Велев. Ами поиска си ги човека и аз му ги изпратих, въпреки че знаех, че е лицензиран член на другата развъдна асоциация (НРАП). По телефона той ми обясни, че майките били уж за негов приятел, но ми беше повече от ясно, че тези майки ще попаднат при доцента (пардон - професора).
Както и да е - след 2 дена ми звъни, за да си каже "претенциите". И забележете - претенциите не бяха за расовата принадлежност, не бяха за размера или за качеството на майките (явно нищо не могат да кажат по въпроса). Претенциите бяха, че на 3 от майките едното крилце било леко оръфано на върха. И настояваха да ми върнат едната майка по Еконт, за да видя какво съм им изпратил. Аз веднага им казах да я изхвърлят, като толкова не я харесват, и им казах, че на секундата ще им пратя други майки. Те обаче изрично отказаха. Много настояваха да ми я пратят обратно. Казах им поне да ми я пратят с наложен платеж, че да си върнат част от парите, но те и това отказаха. Един вид нямат претенции за парите, просто много силно желаят да ми върнат едната майка.
Та съгласих се и те я върнаха. Днес (преди малко) я получих. Майката и пчелите около нея бяха жизнени и в превъзходно здраве, въпреки че са в тази кутийка вече 5 или 6 дена, и че са се дрънкали насам-натам 700-800 километра. Извадих фенерчето и 5-10 минути внимателно разглеждах майката. Понеже тя беше подпъхнала едното крилце под другото, в началото нищо не се виждаше. Десет минути тръсках и клатих кутийката насам-натам, докато най-после тя леко мръдна крилцето и то наистина се оказа леко оръфано на върха - може би около половин-един милиметър. Та ми е много любопитно колко часа са ги разглеждали тези майки под лупа, за да търсят някакъв кусур, щото да докажат, че Матеев прави некачествени майки.
Та случая е много показателен. От него мога да си извадя следните изводи.
1. НРАП се интересува от майките на БПРА
2. НРАП търси недостатъци и гафове дори и под лупа
3. И понеже не ги намират, за недостатък показват нещо, което всъщност е предимство. Това според мене е майка, която се е била с друга майка, налетяла след оплождане в същия нуклеус. Тази майка явно е победила, което означава, че тя е по-добрата от двете. Леко оръфаното крилце всъщност е доказателство за качеството на майката, а не за някакъв нейн недостатък.