Не знам за вас, но аз виждам краставица с кубинска мана и семейство с акари?
Не знам за вас, но аз виждам краставица с кубинска мана и семейство с акари?
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Който не работи не греши, а между другото, пчелите са много дуракоустойчиви. Понякога и аз съм дурак, но го разбирам 1-2 седмици след намесата ми.
Тази година направих грешка. При ползването на рамки без восъчни основи в многокорпусен кошер, не ползвах и пчеларска тел.
В резултат на това намерих една пречупена пълна с мед рамка в един от кошерите, заради жегата, когато извадих меда.
При ваденето на тези рамки от кошера, трябва много да се внимава, защото има опасност да се разкъсат, когато са пълни с мед. Не може да си ги въртиш както си искаш. Винаги трябва да са във вертикално положение. И не може да се тръскат от пчелите, много са нестабилни.
Следващата година пак няма да им сложа пчеларски тел, но ще им сложа рибарска корда.
Ха-ха ..... почти всеки начинаещ я прави тази грешка. И аз я направих, но не с 1, а с 2000 рамки. И до ден днешен сърбам забърканата преди няколко години супа .....
И гледайки по форума постинги или снимки стигам до извода, че много пчелари са забъркали подобна супа, само че ползват други зеленчуци.....![]()
Матеев, вадя мед от повече от 25 години. Не съм новобранец.
Това което правя в момента, наистина, не е написано в книгите, никъде не съм го прочел, но се надявам , повече да не ползвам восъчни основи.
През тази година не съм ползвал ВО. Имаше само една срутена пита в най-горен корпус, защото я бях наклонил хоризонтално, преди главната паша, и тогава се счупи, но си помислих че пчелите ще я залепят отново. Е, не го направиха.
Има и проблем при ваденето на меда, защото усещах как питите ще се счупят, ако ги тръскам от пчелите.
Следващата година ще сложа рибарска корда в рамките, и ще си свиркам.
Успех на всички, аз вече съм доволен от тази година.
Ще ми се наложи още веднъж да вадя мед от такива пити без ВО и тел, но ще внимавам, задръстени са с мед.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))