Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 339 от 683 ПърваПърва ... 239289329337338339340341349389439 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,381 до 3,390 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Питам те, щото верно е бавно и нещо ме съмнява здравословния им статус? Ако са усвоявали сиропа добре. Може и от основите да е. Бих оставил основи за градеж и след пашата сироп, ако майките снасят задоволително.
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Наблюдател
    Регистриран
    23.06.2015
    Благодаря за бързите отговори на всички.Май най добре ще е наистина да изцентруфужа по една две пити поне да се освободи малко място за майката пък дано да позасилят градежа за напред.

Наблюдател
    Регистриран
    08.04.2015
    Здравейте! Тъкмо прочетох темата на г-н Матеев за придаването на майки, но мисля, че тук е по удачно си кажа питанката.. Значи ситуацията при мен е следната: вчера направих 2 сборни отводки на 4 рамки и след 4 часа поставих клетката с майката и пчелите. За първи път придавам майки и оставих клетките без да им чупя капачетата. Днес на единия видях, че пчелите са спокойни, лазят си бавно по кутийката и си провират хоботчетата. Счупих двете капачетата и след няколко дена ще проверя как са нещата. Проблема е с другия кошер. Там случващото се беше точно обратно - нервни и неспокойни бяха пчелите и се мъчеха да си проврат жилата и дупетата - с 2 думи не им харесваше нещо майката или нейните придружителки... Какво бихте ме посъветвали, къде греша?
    Отводките ги правих като предварително намирах майката и я отделях в преносимото сандъче, така че майка на 100% няма. За маточници гледах, но също няма.
    Сега и аз се чеша по врата и се чудя как да постъпя...........

Заслужил Автор
    Регистриран
    17.02.2015
    Пчеларски район
    София, Симеоново
    Здравейте! Ако оставя запечатаните магазини, за да вадя меда на по-хладно време (септември), дали ще има какво да вадя?
    0899946746 Поздрави, Емо.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от judas Виж публикацията
    Здравейте! Ако оставя запечатаните магазини, за да вадя меда на по-хладно време (септември), дали ще има какво да вадя?
    Ако някой не те изпревари
    Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от kolevato Виж публикацията
    Здравейте! Тъкмо прочетох темата на г-н Матеев за придаването на майки, но мисля, че тук е по удачно си кажа питанката.. Значи ситуацията при мен е следната: вчера направих 2 сборни отводки на 4 рамки и след 4 часа поставих клетката с майката и пчелите. За първи път придавам майки и оставих клетките без да им чупя капачетата. Днес на единия видях, че пчелите са спокойни, лазят си бавно по кутийката и си провират хоботчетата. Счупих двете капачетата и след няколко дена ще проверя как са нещата. Проблема е с другия кошер. Там случващото се беше точно обратно - нервни и неспокойни бяха пчелите и се мъчеха да си проврат жилата и дупетата - с 2 думи не им харесваше нещо майката или нейните придружителки... Какво бихте ме посъветвали, къде греша?
    Отводките ги правих като предварително намирах майката и я отделях в преносимото сандъче, така че майка на 100% няма. За маточници гледах, но също няма.
    Пробвай метода със силната миризма - ракия, етер, маточина и т.н. Ако е етер - сложи голяма доза, за да зашеметиш или дори приспиш цялото семейство. При всички случаи нямаш избор - явно семейството ще убие майката, така че сега е момента да направиш смели експерименти.

Ако не стане номера със силната миризма (това ще го разбереш за по-малко от половин час), предлагам ти един друг експеримент, който аз вече съм го правил. Изхвърли пчелите от кутийката на майката и я напълни с млади пчели от този кошер (9-10 на брой), но преди това ги приспи с CO2, райски газ или етер. След събуждането си тези пчели със сигурност ще приемат майката, и ако агресията на кошера е към чуждите пчели, а не към майката, всичко ще си дойде на мястото (външните пчели ще престанат да бъдат агресивни).

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Извади им клетката с майката и я остави някъде на подходящо място, а кошера го остави да преспи без майка. На другия ден провери все пак за тази ситуация със 100%, да не би все пак да си пропуснал майката отново да се е промъкнала в отводката докато си манипулирал. Сложи пак клетката и да видим какво ще се получи.

Заслужил Автор
    Регистриран
    17.02.2015
    Пчеларски район
    София, Симеоново
    Цитат Първоначално публикувано от Remi Виж публикацията
    Ако някой не те изпревари
    Ако имаш предвид човек, кошерите са ми в двора. Аз питам дали пчелите ще го изядат.
    0899946746 Поздрави, Емо.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    вчера направих 2 сборни отводки на 4 рамки и след 4 часа поставих клетката с майката и пчелите.
    Когато оставиш пчели без майка,следващите 1-2 часа пчелите разбират,че са осиротели,а след 3-тия час започват да захранват личинки за да си произведът майка.Имайки вече захранени матчници,пчелите мн по-трудно приемат чуждото,а някои дори не приемат.Демек,придаването на нова майка е най добре да се случи м/у 2 и 3 час след осиротяването.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Емо,действай смело.Няма да останеш без мед,дори ще натрупат още.

Страница 339 от 683 ПърваПърва ... 239289329337338339340341349389439 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 12 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 12 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •