Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 17 от 24 ПърваПърва ... 71516171819 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 161 до 170 от общо 236
    Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Пчеларски район
    асеновград
    И ракия и вино се намират, имам приятел със седемдесет декара мавруд и по всяко време можем да го изнудим да бръкне в някоя изба. Ако имаш път към нашия край обаждай се. Решил съм да се науча да гледам домати. Тая зима ще се постарая да ти намеря хубав мавруд. Ако мога да дойда до морето за ден два ще се обадя, той Чанко е обещал да черпи една бира в Бургас и сигурно ще дойда да си я търся.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Болестите по доматите се развиват, когато има съчетание на влага и топлина. В ранна пролет, дъждовете са често явление, но тогава доматите не боледуват. Със затопляне на времето през месеците юни, юли и август, ако падне дъжд и намокри листата, болестите се развиват много бързо. Тогава обаче, започват да зреят доматите и пръскането с препарати не ми допада. Най-доброто решение е построяването на навес, който да ги пази от дъжда, но да пропуска светлината. Това е решението на проблема!

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Болестите се развиват, когато не се унищожават техните патогени. Ама какво разбирам аз от тия работи? Ниииищо! И затова обеззаразявам почвата и семето. Провеждам сеитбооборот. И по време на цялата вегетация третирам със системни фунгициди, инсектициди и хербициди. Поливам сутрин. Копам вечер. Колтуча на другия ден. Ям и пия, когато мога- ела да видиш!
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Пчеларски район
    асеновград
    Купих си флашка и си занесох лаптопот на ракиджийницата и сега съм казанджия с компютър, бастуните ме гледат изумени с респект щото им варя ракията по компютър. Сега вече можем да говорим за доматите.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Да да! Ти разправяй за ония декари с мавруд, пък чакай да говорим виртуално...
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Моите домати пострадаха от мана или нещо подобно. Почти всяка година се повтаря една и съща история. Наторявам с оборски тор и прекопавам парче земя. Засаждам домати. В ранна пролет, доматите често стават жертва на голи охлюви. По-късно, със затопляне на времето, доматите растат бързо и охлювите престават да са проблем. Започвам профилактично пръскане с Купроцин супер до момента, когато доматите започнат да зреят. Тогава преустановявам пръскането, защото препаратът има 14 дневен карантинен срок, а аз ги бера всяка седмица. След седмица или месец, доматите стават жертва на мана. Долните листа изсъхват. Остават зелени само върховете. Изоставям доматите и започвам да си купувам домати от пазара. Тормози ме мисълта, че напълно логично е, доматите, които си купувам, също да са пръскани с фунгициди. Повечето препарати за домати имат 14 дневен карантинен срок. На външен вид, по нищо не личи, дали доматите са третирани с препарати за растителна защита или не са. Обмисля идеята да си построя или закупя малка оранжерия за домати. За лична консумация на домати, тя няма да се изплати.

Забранен
    Регистриран
    12.09.2014
    Вече на трета и четвърта китка долните листа се махат. Въпреки това пак продължават да се маносват отдолу, но оцеляват.

Наблюдател
    Регистриран
    30.08.2013
    valaz,това представлява черната мана:

Обхваща домата изцяло и не го оставя да се доразвие - камо ли да узрее.
    Това беше при мен преди години.Сега обаче,към днешна дата положението
    е това :

Ако иска някой да разбере как е постигнато да прочете по-назад в темата.
    И най-важното - не е пръскано с нищо.Има 2;3 бройки,които ги хвана
    маната,но пораженията по плода е нищожен 2;3 мм от ципата навътре.
    Тази година експеримента ми е за количество плод от корен,а не за мана.
    Живот и здраве имам идея как да се сбогувам с маната,но догодина.

При мен тази година от корен има вързали /узрели за сега около 10 бр.
    Това е грубо казано,защото има и с 7 и с по 8.Двете снимки са от най-дол-
    ната китка.Реално цветовете бяха повече-вероятно около 25 от корен,но
    растението не може да ги изхрани и паднаха.Тук за опрашване не става на
    въпрос.Умишлено не пръскам с нищо,защото знам,че дори и познатия на
    всички ни син камък не е безвреден,а е резултат от окис на тежък метал.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Lenovo_A1000_IMG_20160716_185024.jpg Lenovo_A1000_IMG_20160716_185102.jpg Lenovo_A1000_IMG_20160716_185138.jpg Първия връз зазрява.... След снощния “дъждец“ има някакъв шанс и за втория връз.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    В нашия град от много хора чувам че доматите им заминали от разните му там чернилки-картофена мана и алтернария. Които са останали пък - нямат цвят и завръз. На село не знам как е, но и при мен не е добре. От около 90-100 корена, досега съм бракувал около 10 %. Останалите изглеждат както трябва, но наистина има необичайна липса на цвят и завръз. Разсадът около половината е мое производство с купешки семена от 2-3 основни сорта, другият от няколко места от пазара. Имам и 10-15 корена ранни от една братовчедка, дето си имат оранжерия за производство за пазар, там нещата са 6-ица. Пръскал съм 2 пъти с Ридомил и после с Дитан, също и отрова слагам за въшки, цикади, трипсове и прочие гад... От зеления боб също не съм доволен засега - едно бране и само цъфти без завръз. Грахът изобщо не поникна, преди 2 години пак го гледах тоя филм. Та така, проблемът го виждам в семената, определено световният монопол в земеделието иска да ни върне в първи клас, да не кажа в предучилищната. Ще минаваме май на тлъстига
    http://www.edna.bg/zdravoslovno/bio/...henica-4633156
    и без това няма отвъждане това чудо на чудесата, засега де.
    Колегата отгоре, с размислите за домата и пазара. Като имаш време, влез в някой градинарски форум да се ориентираш как пръскат профитата. Жокер - як коктейл на 5 дена...
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Страница 17 от 24 ПърваПърва ... 71516171819 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •