Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 16 от 49 ПърваПърва ... 6141516171826 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 151 до 160 от общо 484
    Наблюдател
    Регистриран
    02.07.2016
    Благодаря ви за бързото отзоваване.
    Така ще направя. Вадя по две пити (1 пило и 1 мед+прашец) от най-добрите семейства заедно с майките и още по две пити от другите 2 кошера ( пак 1 пило и 1 мед+прашец от кошер само че без майка). И след 5 дена унищожавам всички затворени или полузатворени маточници, а оставям тепърва направените такива. И за резултата отварям след
    Да вмъкна че си мислех да оставя да си отгледат майка самите отводки , не-знаех че всъщност така се прави, за което много ви благодаря. 1 гънка +
    Още един въпрос, след това слагат ли се допълнителни рамки с основи някаде..., в отводките или основните семейства (по принцип нямам резервни плпдникови изгардени ,а имам само магазинни).

Това мисля че е доста разумно решение за което съм изключително благодарен но от интерес бих се радвал да разбера и за 3,4,5,6...

Много ви Благодаря

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от papi Виж публикацията

Имам 5 ДБ кошери 10-ки,но само 4-те са добре развити...

В книгите има описани начини за ускорено размножаване и според мен най-добрия е :делене на семейството наполовина с придаване на оплодена майка /в половинката без майка/.В твоят случай разделяш две от добре развитите, другите ще помагат в случай на нужда.Ако имаш въпроси -давай.

Автор
    Регистриран
    16.04.2013
    Пчеларски район
    Хасково
    И след 5 дена унищожавам всички затворени или полузатворени маточници, а оставям тепърва направените такива.

Полузатворените ги остави - ще ти трябват.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Късните отводки са супер.
    Искам да благодаря на мастер Ангел Йосифов за темата и споделеният опит благодарение на нея вчера от късните отводки извадих по един магазин липов мед (8 рамки запечатани на 95% и 2 на 50%(тези ги оставих за зреене)). Медовиците (направени по руската класика) се разгониха и разплодиха (в момента са супер с млади роеви майки в страхотна кондиция с новоизградени пити благодарение на Гогол (сподели опит за голият рой). И преди съм правил подобни работи ама не с толкова добри резултати.

Искам да благодаря на г-н Матеев за форума и на активните участници в него за споделеният практичен опит особено на тези от мастер клас благодарение на тях си повиших квалификацията.

Наблюдател
    Регистриран
    02.07.2016
    Здравей Ч.Атанасов
    Както бях описал 4-те семейства са добре развити 2 от майките снасят и в магацините..., абе има си бая пчела (е 5-тия кошер който се роя беше най-добър но...така се получи) та затова изкам да ги разделя да използвам силата им (мед колко толкоз , 50 кг изкарах преди 20 дни така че стига за начало)...
    Изкам като се прибера да им сложа и противовароатозни дъна- мрежести дъна на всичките кошери и като купя и още 2 нови кошера (където би попитал какво е подобре за тези 2 отводки : нуклеуси или нормални кошери) ..., та малко ще ми дойде солено , затова ако може сами да си произведят майка би било добре ...,а както прочетох по форума тези майки не са никак лоши.
    Та всепак оставам една скоба ако не се получи с майките след проверката, тичам и купувам 2 майки

"И след 5 дена унищожавам всички затворени или полузатворени маточници, а оставям тепърва направените такива.
    Полузатворените ги остави - ще ти трябват."
    Към "Kacone" Благодаря за забелешката

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от papi Виж публикацията
    ..., та малко ще ми дойде солено , затова ако може сами да си произведят майка би било добре ...,

Соленото можеш да си го спестиш или отложиш.Няма да им стане нищо, ако изкарат някоя година без нови дъна.Дай си парите за две майки, да не стане :имаш модерни дъна, но напролет няма никой вътре.За дилемата :кошер или нуклеус-твърдо кошер.

Наблюдател
    Регистриран
    02.07.2016
    Бих пробвал всепак да си отгледат майки, но ще съм готов да ги взема от Матеев (видях че има обявено че продава оплодени майки до края на Август), та дъната май ще изчакат за понататък.

Мерси за съветите

Заслужил Автор
    Регистриран
    09.12.2014
    Пчеларски район
    Хасково
    За да ти излезе по тънко можеш да си спретнеш два фибранени кошера за нула време (има тема във форума ) Ако не могат да се развият до зимата ,ще презимуват по-леко. Преди три години си направих един уж за временно ползване, а той още ми служи вярно. Все се каня да го снимам .След три години експлоатация все още е в добро състояние. Ти си решаваш майки ,дъна ,кошери ....Желая ти успех !

Наблюдател
    Регистриран
    02.07.2016
    Мерси за идеята, погледнах ги във форума, но мисля за сега да не експериментирам с кошерите т.е. смятам да работя с дървени - поне засега. Имам приятел със скромна работилница та май с него ще майсториме .
    Само да вмъкна още един въпрос
    Като взема рамките и ги поставя в новия кошер (направя сборна отводка-от 4 кошера по една пита),трябва ли да отделям майката в клетка? или просто поставям в новия кошер всички пити заедно с майката и 2 основи примерно и затварям.
    Благодаря

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Даааа! Я сега пак прочети всиииичко внимателно, отново!
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Страница 16 от 49 ПърваПърва ... 6141516171826 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 360 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 360 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •