Към колегата tsc1, аз също ще купя един флакон.
По темата, преди два дни си направих експеримент но със амониева селитра.Причините, са че е лесно достъпна и сравнително доста по-безопасна от етера.Та исках да събера две отводки, на които майките от последната серия маточници не се завърнаха и сега са без майки.Разпалих няколко чамови летвички в пушалката и изсипах в нея около една супена лъжица амониева селитра.Пуснах 5-6 кълба дим и първата отводка веднага отихна(тя бе предназначена да се премести на новото място), оставих възглавницата и отидох да пусна още 5-6 кълба дим на втората отводка(реших да приспя и нея за да не ги пръскам с някакъв аромат и да няма бой).Да обаче втората отводка не я хвана, явно селитрата изгаря много бързо и количеството райски газ, който се отделя е малко и бързо свършва.Разтоянието между двете отводки е под 5м.Преместих тези които упоих при другите и оставих 5-10мин кошера отворен за да наблюдавам какво се случва.Започнаха да идват на себе си и да се наместват по рамките.След час отворих и новото семейство си изглеждаше абсолютно нормално.Вече два дни са така и по нищо не личи да имам някакъв проблем, пчелите наистина забравят старото местоположение на кошера.Аз обаче не бих рискувал да приспя семейство на три корпуса с пчели, мисля че като изпадат на дъното тези които останат най-отдолу ще бъдат смачкани и задушени.Следващия експеримент ще е да оставя маточниците, които са вече заложени да се излюпят в отглеждача(нямам инкубатор като Матеев) и да придавам неоплодени майки.Идеята ми е да избегна некачествените маточници.Малко са, но има и такива на вид изглеждат добре а пък...Майките също, 24 часа след пренасяне на личинките отварям и гледам по дънцата на маточните чашки и тези, които не са добре замлечени отстранявам.Въпреки това има един малък процент от майките, които още като се излюпят изглеждат по-дребни от останалите.Та искам да преборя този процент неуспех и ако tsc1 направи такива флакони ще е доста по-лесно отколкото със селитрата.