ДА СИ СПОМНИМ ЗА ГЕОРГИ ГЪРДЕВ
На 12.12.2011 год. се навършиха 20 години от смъртта на моя учител и приятел по пчеларство ГЕОРГИ ГЪРДЕВ
КОСТАДИН ЯКОФОВ
Големият агроном и пчелар, човекът който въведе 8-рамковия кошер в България, учителят който провеждаше в продължение на 10 години безплатни курсове по пчеларство в залите на ВСИ-Пловдив, научи стотици пчелари на културно, рентабилно, икономически изгодно пчеларство. Завършващите курсовете се научаваха на технологично отглеждане на пчелните семейства, включително и производство на майки.
Чаках тази годишнина, за да изясня на пчеларската общественост начина на подхранване на пчелните семейства със съха захар.
Това се прилага по цял свят, но принас нещата са отработени по-добре и в съчетание с помощни семейства се получават добри резултати. Тази технология тръгва от Георги Гърдев с въвеждането на 8-рамковия кошер и подобрения модел на Милеровата хранилка, известна в пчеларството от преди 130 години. Подобрява се още 2 пъти и става още по-добра за пчеларстване.
Тази технология е много бавна, но постоянна. Както се казва, всяка секунда в гнездото на пчелите влиза по капчица захароза в моментите, когато е най-необходима за пчелите за да произвеждат храна за пилото(млечице).
БЕЗ ЗАХАРОЗА НЯМА МЛЕЧИЦЕ
Обяснението на някои пчелари, че пчелите разтварят захарта с ферментите и после я вземат е погрешно. А ЗАЩО ТОГАВА ПЧЕЛИТЕ ИЗХВЪРЛЯТ КРИСТАЛИЗИРАЛИЯ МЕД, А ЗАХАРТА Я ВЗЕМАТ?
Още в началото на август(3-10) запасявам пчелите с 14-16 кг. мед, т.е. на практика ги зазимявам. Ходя на пчелина през 3 дни и сипвам суха захар(кристална - с кристали 1 куб.мм.) в топлата хранилка. Ако е необходимо това върша през цялата година като подхранка, без да използвам течна храна.
Сега накратко ще обясня как става вземането на захарта от хранилката.
Когато в пчелното с-во има на 1/2 рамка открито пило, влагата в кошера се увеличава на 75-87 % и Т на 35 градуса. Постъпвайки в хранилката, този въздух се охлажда със 7-10 гр. и се получава точка на оросяване - появяват се капки по стъклата на хранилката. Захарта като силно хигроскопична и с огромна разгърната площ благодарение на кристалите, се насмуква с влага и става лепкава, покрита със сладка течност, която пчелите ЛИЖАТ.
Много колеги ме питат: Вместо кристална, не може ли да се постави пудра захар, или кристалната да се залее с вода?
Моят отговор е - НЕ! Защото това явление категорично изчезва. Голямото количество открито пило повишава влажността в кошера и пчелите по-лесно усвояват захарта. Когато в природата има достатъчно нектар, пчелите не се занимават със захарта. Но когато нектарът, който постъпва е малко, например при студено пролетно време, пчелите излизват по 1 кг. захар за 4-5 дни, защото им жизнено необходима за пилото.
Когато дойде паша, първата работа на пчелите е да ограничат пилото и свалят влажността на въздуха в кошера на 35-47%, за да може да се изпарява водата от нектара. Захарта отгоре се втвърдява и става корава като камък и пчелите и да искат, не могат да я вземат(пчела суха захар не яде). Когато привърши пашата и пчелите започнат отново да отглеждат пило по-интензивно, захарта много бавно се размеква и голяма част от нея попада в прашеца. Процесът се саморегулира. За да може да се прилага тази технология е необходимо пчеларят да има необходимото оборудване, финанси и пакет от знания и умения. Той трябва да умее да си произвежда майки, защото те се натоварват повече и пчелите ги сменят. В този случай, ако събират прашец, с-вата се провалят.
ЗАЩО АЗ ПРИЛАГАМ ИМЕННО ТАЗИ ТЕХНОЛОГИЯ?
1. Това е най-слабата технология за развитие на пчелното с-во, но гарантираща мед с много високо качество(захарозата се движи от 0.4 до 1.5%)
2. Стимулирането е слабо, но постоянно и става независимо от времето.
3. Избягва се подхранването с течна храна, което е по-трудоемко, пчелите се активизират за кратко време, докато внесат нектара и после бездействат, особено когато времето е лошо.
4. Притъпява се роевия инстинкт, защото има слаба стимулация със захароза за кърмачките.
5. Градежът е по-добър.
6. Яйценосната дейност на майката не се нарушава, защото в крайна сметка има принос, когато пчелите не излизат навън.
7. Консумирайки много захар, пчелите събират много прашец, а това показва че има много открито пило и с-вото е в процес на силно развитие.
8. Осигурява се макар и слабо, но постоянно стимулиране в период на безпашие и тогава синдрома на празния кошер го няма.
9. Тази технология на работа с пчелните с-ва ми решава проблемите да пчеларствам рентабилно, но все по-често се налагат да се ползват помощни с-ва. Последните години пролетно време липсва паша, поради застудяванията. И като изключим районите, където има рапица, в другите райони положението не е добро за пролетно развитие. Когато на едно с-во се дадат 1-2 рамки с пило и пчели от спомагателното с-во(нуклеуса), с-вото постига върха на развитие 10 дни по-рано и по-добре оползотворява пашата.
Загубил съм ценно пчеларско време през годините, не за да пиша статии и книги, а точно да обясня целия процес на усвояване на захарта от пчелите.
Омръзна ми да ме учат колеги пчелари как с-вата отглеждани по този начин се изтощават от захарта, защото фактите са други - с-вата се развиват нормално, нямат смъртност, не се налага спекулативно хранене, з да се произвежда мед. Семействата, които консумират повече захар, събират повече прашец и мед. Именно такива с-ва подбирам за размножаване.
Тази технология на пчелоотглеждане в комбинация с помощни с-ва(нуклеуси на два корпуса) за мен работи безотказно повече от 32 години.
в-к "Пчела и кошер"