Цитат Първоначално публикувано от Svetlyo Виж публикацията
2.jpg They then build their beeswax combs downward, attachingthem to the cavity’s roof and walls and leaving small passageways
along the edges. The combs consist mainly of the smaller,
worker cells, with about 15% of the comb area devoted to the larger,
drone cells. These are normally produced in discrete patches on the
edge of the combs, as shown in Figure 2.7.
------
Което разбирам така, че когато снася търтеево пило то съставлява 15% от всичкото пило и дори и в кошер, майката не може да бъде ограничена да не снесе тези 15 % независимо дали слагаме или не строителни рамки. Нека практиката проговори...
Това не е вярна картина на изграждането на търтеевите килийки в хралупа. Това което се показва не е вярно, аз не съм видял такова нещо.
Видял съм нещо друго, и съм го казал във форума.
Търтеевите килийки се изграждат в периферията на гнездото, там където пчелите залепват питите за стените на хралупата, но, тези търтееви килийки се ползват само за съхраняване на мед, там не се отглеждат търтеи. Търтеевите килийките по периферията са кристално бели, и пълни с мед, и в тях не са отглеждани търтеи.
Най външните пити са залети с мед, там където са търтеевите килийки, по-вътрешните части от питите са пълни с прашец, а гнездото в средата на хралупата е пълно с пило. При пилото са най-малките килийки – около 5,0-5,2 мм.
Това се случва ако хралупата е тясна - с диаметър под 30х30 см. вътрешно пространство.
Когато пчелите застроят цялата хралупата с пити, в последните 10-15 см над дъното, започват изграждането на търтееви килийки.
Търтеевите килийки над дъното са на около 7-8-10 реда килийки, а под тях са разположени маточниците.
Затова, тази схема на американците не е вярна. Хиляди търтееви килийки се намират точно до дъното, в тях се отглеждат търтеи като първа стъпка към роенето, а под тях са маточниците, като последна стъпка към роенето.