Цитат Първоначално публикувано от Христакиев Виж публикацията
Здравейте колеги , нищо не разбирам от кошер " Лежак" , виждал съм само един път при един приетел и той имаше само един. Та въпроса ми е , може ли според вас , които отглеждате пчелите си в лежаци да ги разширите с ВО и изградени пити през една еднократно на пролет и да ги отворите след това чак на есен ? Аз имам Фарари и попитах колегите с Фарар за тази възможност , но май се оказа , че никой не е пробвал такава технология. Прочетох книгата на Лазурин и там пише , че може !
Благодаря за отговорите предварително.
Като всеки кошер и с лежака трябва да се работи по някакъв определен начин. Лазурин казал, че може. Може, но трябва да се съблюдават различни условия, а това поставяне на пити и основи си е чиста проба - мързел. Какво ще се получи, ако ги сложим по този начин? Ако времето е топло и има паша ще се получи едно що годе добро развитие на кошера, но ако застудее? Ако застудее, майката ще намали снасяне, ще спре градежа, семейството ще изостане от развитие и т. н.. При нормално подаване на пити или основи температурния режим ще се запазва и постепенно семейството ще се развие и ако има и обилна паша ще даде и доволно мед, а в предния случай може и да няма такъв. Та значи според Лазурин може, но според мен - НЕ.