Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
В пиринския край съм виждал пчелини от по 200 семейства и пчеларите са твърдели че вадят по 10 тона мед на година сред каманаците където са пчелите т.е. средно по 50 кила на кошер. Как да вярвам после че всички в този край вадили по 5-10 кг мед на година. И трябва ли да слагам под общ знаменател всички пчелари в пиринско в случая, както няколко страници по-назад направиха колеги. Щом си в Добруджа значи имаш високи добиви и вадиш мед които е боклук.... А понеже знам как ги вадят тези 10 т мед от камъните трябва ли на свой ред щом чуя е някой е от Пирин и веднага да казвам "А, аз вас ви знам ....".

Мога да дам и обратен пример при това личен - 2001-2002 година около пчелина 6 000 дка слънчоглед - купувах захар да храня защото пчелите щяха да умрат от глад, а край мен жълто море което не даде и капка мед ... както и преди това написах нещата са малко относителни в Добруджа има пчелари които вадят по много но има и такива които вадят и по-малко а факторите определящи това са доста...
Всеки може да си казва каквото иска, важното това да отговаря на истината, но колкото и да предписваме феноменални възможности на пчелите все пак трябва да се гледа реалистично. Не сме пчелари от вчера, че да се хващаме на тези приказки. Съжалявам, че не мога да намеря една таблица в която е показано в зависимост от района и каква растителност се намира в него, какво количество мед може да се изкара. Та значи, ако нямаш район от който да се набави необходимия нектар то задника да си съдереш пак няма да имаш добивите. Пример от днес. Пътувах и гледам един пчелин с над 60 кошера в едно село в околностите на което видях само едни тополи и другото само буренаци около поникващи ниви. Та мисълта ми е - колко ли ще изкара тоз човечец от тия ми ти 60+ кошери? 3-4 тона или едва ще го докара до тон? Да не говорим, че като хване една суша и в този район ще бъде пустиня в който пчелите няма да има вода къде да пият, а не нектар да търсят. Не е работа да се надлъгваме, защото както казва Матеев, а то си е и така, това се чете от различни хора и после се надявай да има подпомагане на пчеларите. Той като му кажеш, че изкарваш 100 кила от кошер и като си направи тънката сметка - 10 кошера - тон по 5 лв., айдееее 5000 лв. Ееее, тоя богаташ бе - какви пари, какви 5 лева? 75% си скъсват задника да изкарат що годе някакво сносно количество мед. 25% изкарват големи количества и те си знаят как - нали, а всички останали лъжем по - малко повечко от колкото трябва.