Колега нищо към теб, ползвам въпроса ти за проблема на българския мед и защо е евтин....
На изложението в Плевен беше един французин заедно с Габриел някакъв председател на научна комисия на Апимондия т.е. на доста високо ниво в индустрията, там колега го попита същото с други думи и човека ни го каза без дори да се замисли че заради такива думи може и да излезе от залата с краката напред.... лошото че такова мнение е насаждано от години за българския мед... а щом на такова високо ниво се шири подобно мнение си представям по-надолу какво.... пазара се диктува от няколко немски и френски фирми.... На мен ми е по-интересно защо немците спряха да купуват нашия мед и за 4 месеца цената се срина от 5,20 на 4,40-4,60 уж заради украйнския мед... а в същото време не спряха да купуват от Румъния... има твърдения от бранша че всъщност няколко немски фирми (най-големите) просто са ни наказали и са казали че само от България няма да купуват... Ако Апитрейд знае да каже или поне някакво мнение по въпроса...
То в момента стана по-изгодно да занеса меда си в Румъния и да го продам като румънски....
Колкото за хубавото, че е добър - добър е, е има и по добри медове .... но като цяло в Европа - БГ меда е сред челната шестица по качества, но след като чух тоя французин какво каза и ... а за това и нашите си имат вина .... неведнъж съм писал че са нищо повече от износители на суровина в най-ниския ценови клас....В България за над 70 % от фирмите преработващи и изнасящи мед е важно да купят какъв да е мед на най-ниската цена и една нищожна част търсят не толкова количество колкото качество на малко по-висока цена... Мен ми любопитно Апитрейд в коя категория се нарежда...