Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Моята логика е много проста - щом отнемаме прашец, значи пчелите трябва да си възстановят отнетото. Това е допълнителна загуба на работно време. Няма как да ме убедиш, че всичко идва от нищото и не струва нищо на семейството - това е несериозно.

Колкото до меда, едно семейство годишно се нуждае от около 100 кг мед за собствена употреба. Ако приемем, че то доставя 120 кг., от тях 100 са за лична употреба и само 20 са за пчеларя. При това положение ако ние отслабим семейството само с 20%, изземвайки му част от прашеца, то това означава че меда за пчеларя ще падне до 0 килограма - тоест ще падне със 100%. Това е логиката на отслабването на едно семейство поради някаква причина - ефекта за пчеларя е, че това семейство не му носи мед през тази година.

Ако наистина от едно семейство се отнемат по 5 килограма прашец на година, то това е над 30% от всичкия донесен прашец. Отслабването на семейството е с много повече от цитираните от мене 20%, така че аз съм много скептично настроен към твоите твърдения. За да получиш 50 килограма мед и 4-5 килограма прашец ти буквално трябва да имаш двумайчини семейства или да прилагаш някакви други хватки или технологии, за които услужливо премълчаваш (например подвижно пчеларство с 3-4 паши). За нормално статично едномайчино семейство това, което го твърдиш, според мене граничи с невъзможното. Твоето ако е истина, е по-скоро изключение, а не масова практика.

Не виждам с какво можеш да помогнеш на един начинаещ пчелари, ако го мяташ по върбите, давайки му фалшиви надежди за небивали доходи. За съжаление реалноста е друга, средностатистическите добиви - също. Кажи му че средно за странада добивите са около 20 кг. мед, 30-40 са възможни ако стане специалист по въпроса, но е много по-вероятно през първите години докато натрупа опит, да се задоволява само с по 10-15 килограма..
Това, което ти смяташ за нереално, си е постижимо. В търсене на логиката, пропускаш някои неизвестни за теб неща. При стационарно пчеларство, при 4 основни паши, от които последната дооста продължителна е възможно да достигнеш такъв добив.