Цитат Първоначално публикувано от ves Виж публикацията
Матеев е абсолютно прав. Нас ни интересува процента на опаразитени пчели. Като има някакъв брой акари на контролата това какво ни показва? Нищо! Във втори клас една учителка ни пробваше мисленето със задачата "На летището има самолети, излетяли са три. Колко самолета са останали на летището?"

Неговия метод наистина е трудоемък, но е точен метод. На мен ми е по лесно да броя акара в строителните рамки. Отварям 10 или 20 килийки и гледам колко процента са с акар. Ако е под 10% според мен е ОК. Пак не е точен метод, защото не знам колко е процента на заразено работническото пило, но ми е ориентир. Правя същото и с работническото пило късна есен. Другото което правя е просто да оглеждам визуално пчелите и броя акарите на 100 пчели. Още по-неточен метод е но е доста бърз и ми върши работа. Досега не съм имал изгубен кошер от акар.
Ами на мен ми показва следното. По принцип третирам с оксалова и Bee Vital, и след последното третиране, правя така нареченото контролно третиране(на малък брой кошери с "тешката артилерия"). И ако има повечко да речем 20-30 акара и нагоре, правя късно третиране ноември (когато няма пило)с оксалова.