Аз не съм специалист, но тука във форума има пчелари, които са богове в познанията си около тънкостите при направата на кошери. Трябва те да си кажат компетентното мнение.

Аз лично бих те посъветвал да заложиш на ДЪЛБОКО МРЕЖЕСТО ДЪНО, защото такива са последните тенденции в световното пчеларство. Освен това се откажи от всякакви навеси над прелката, за да може плодника да си го оформиш като стандартен преместваем корпус, отделен от дъното. Ако толкова ти е мерак за навеси над прелката, направи ги отделен компонент, който се монтира допълнително към плодника само ако даден клиент го пожелае това.

За да може плодника лесно да се мести, сложи му дръжки, или направи дълбоки странични нарези или използвай стила на другите корпуси с долна летва, която да го обкрайчва отвсякъде.

ПС: Това си е лично мое мнение и лично мое виждане за типа кошер, който е най-подходящ за промишлено пчеларстване. Независимо дали говорим за ДБ, ЛР или ФАРАР, винаги трябва да се придържаме към корпусната технология, която позволява всякави ротации и размествания на всички видове корпуси. Дъното трябва да е отделно и да е МРЕЖЕСТО, а по възможност и трябва да е ДЪЛБОКО. Хранилката трябва да е отделен компонент. Прашецоуловителя - също, капака - също.

Ако дъното е мрежесто, то тогава по корпусите НЕ ТРЯБВА да има други отвори за проветрение. Ако дъното е плътно, то тогава на всеки един корпус и на капака е редно да има отвор за проветрение със сложена на него въртяща се пластмасова прелка.

Най-сложна е конструкцията на дъното. По него могат да се направят много екстри - просто прочети съответните теми във форума. Например отдолу трябва да има канали, в които да се слага някаква бяла плоскост за проверка на акара, както и за притваряне на мрежестото дъно през месеците март и април. Друга интересна екстра я видях на една лекциа на Котларски - на дъното отзад е сложил капаче, което лесно се отваря и през него визуално се проверява дали пчелите висят на гроздове отдолу на рамките. Това е лесен и бърз метод за ранно диагностициране на роевото настроение. Има и още много - чети темите и внимателно анализирай отговорите на специалистите.

При всички случаи е най-добре кошера ти да се състои от отделни компоненти, съвместими един с друг - дъно, 3 вида корпуси (ДБ,ЛР, ФАРАР), суха хранилка, оформена като подкапачна табла, дълбока мокра хранилка (10L), комбинирана хранилка (за захар и за сироп), капак, прашецоуловител, ханеманова решетка, снелгрова дъска и т.н. Потенциалния клиент трябва да може да си избира комплектацията, която го устройва. Това е маркетингов ход, защото обикновенно клиента избира минимална комплектация, за да му е по-евтино, но после след време пак се връща и закупува и допълнителните компоненти. Наблегни най-вече на корпусите (ДБ, ЛР или ФАРАР/Магазин). Те ще са най-масово продавания компонент, и ако успееш да ги направиш качествени и евтини, ще имаш добри продажби, както и клиенти, които се връщат да купуват при тебе пак, и пак и пак.