Цитат Първоначално публикувано от mirro_22
Да аз че го разбрах го разбрах,но не разбирам нещо друго-
как така работата с ЛР е 2-3пъти по-малко от ДБ?
На всякаде го срещам това твърдение,но така като гледам колко много ротации се извършват,а и предполагам че един пълен корпус не е никак лек.На мен спецялно ми е по лесно да работя с пити и да вдигна 1,2 ДБ магазина(имам проблемен кръст).Да вярно,че някои задачки,като зимно подхранване,заграждане и тн отпадат при ЛР,но не е болка.
А иначе съм от северозападния край-гр.Лом,Монтанско,бях пуснал тема за вида кошер,които най-много отговаря за нашия край,но получих само 2-3 мнения.
Ако ме осведомиш по въпроса ще съм ти благодарен.
Колега и двете системи работят добре в нашия регион та това е Златията, един от най плодородните и наситени с медоноси региони.Според мен е въпрос на личен избор.Първо си задай въпроса каква паша има около пчелина ти на растояние до 2 км. а не в региона.Какви медоноси има и кога цъфтят.Важен е и микроклимата.В близост до Дунава въздуха е влажен, което е предпоставка за добър медосбор.Виж пчеларите в близост до теб с какви системи работят и отзивите им.Въпросът ти е доста спорен и по него може дълго да се коментира.Първо дай конкретна информация за пашите около пчелина и колегите ще ти отговорят.