Да не отварям нова тема ще ползвам тази, защото не намерих отделна тема за декристализация на меда.

От миналата година ми останаха няколко рамки с пластмасови основи пълни със слънчогледов мед които неизбежно вече хубаво е кристализирал.
Съборих меда с питата от основата и всичкото количество в един съд и в декристализатора.
Нагрях на 40 градуса и след 48 часа отварям да го видя, беше размекнат на не много рядка каша.
Повиших температурата на 42 градуса и след още 24 часа пак го проверявам, размекнал се е още малко но няма нищо общо с втечняване.

Очакванията ми бяха меда да се втечни и да го прекарам през голям филтър с известни загуби на мед останал не изцеден които пчелите щяха да оползотворят като сироп. Много пъти съм декристализирал тенекии със слънчогледов мед и за 24 часа на 40 градуса си става напълно течен с лека утайка от 0,5см. от не напълно втечнен мед на дъното на тенекията.

Не мога да си обясня каква ще е разликата между изцентофугиран и кристализирал мед в теникия и такъв кристализирал в запечатана восъчна пита, че не се получава декристализацията?