Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
А, ще си дойдем на думата най-накрая. За подобряване на гена на твоите - значи трябва прекрасно да знаеш с какво разполагаш и какво искаш да постигнеш. Или селектираш сам с изкуствен и естествен подбор в продължение на години или купуваш готов разплоден материал отнякъде и спазваш стриктно технологията, /да си спомним за хибридите Цика/, целта/пазара/ оправдава подхода. Аз споменах някъде, моята майчина линия я държа от 10 години. Плодовитостта на нашите мисля че е съвсем приемлива - по правило дават колкото цицки има зайката, толкова зайчета да й се оставят. Първия път или ако не й познаваш качествата, с 1-2 по-малко. Аз не махам никога, около 8-9 отглеждат стандартно. Оставяш само зайки които при второ, трето озайчване покриват този показател, разбира се и назад по линията до където знаеш.
Устойчивост- не знам как може да я подобриш ако разплодника не е бил специално селектиран по това качество?
Бързина на растеж, не знам, не съм правил такъв научен експеримент . При абсолютно еднакви условия на гледане бройлера става годен за клане /с добър рандеман/ по-бързо и трябва да го реализираш. Селските, при селско гледане около 19-20 седмица вече имат приемлив рандеман за клане и поне още два месеца наддават... Твойта зайка на първата снимка трябва да е над 6 кила? Пак зависи какъв ти е пазара, аз лично си мисля че на дребно хората търсят по-едри трупчета...
Та такива ми ти работи, не знам дали в района останаха някакви селекционни бази. Изложби мисля че правеха в Шумен и Сливен, пролетно и есенно време. С изложбените експонати обаче трябва да се има едно наум, сигурно има хора дето живеят от изложбите, то и това си е бизнес.

П.п. А пък с рождените дни си го нагласил пирфектно.
А тъй! За гените разбрах - тефтер и яснота к'во търсим. За твоята линия кои са важните качества? При нас зайките са доживявали до 18-24 месеца макс. Ти как практикуваш?
За устойчивостта разчитам, че е нормално за всяка селекция.
За бързината - точно имах предвид от "селските" 5 месеца, да сляза на 4 което е средата спрямо 3-те на бройлерите. Малко просто средно аритметично ама... новобранска работа . Като каза рандеман, е тва щеше да ми е следващия въпрос. Има ли някаква таблица с рандеманите по възраст и порода? Ако няма, вероятно има лични наблюдения .
Зайката от снимката е на близо година и не съм я теглил. Както казах пазар нямам, но като потребител бих харесвал нещо "кръгло от към цена". Като готвач, по едрото може да нахрани повече хора и по лесно се готви .

Айде, че ми се стопли ракията!

Наздраве на всички!