Първоначално публикувано от
georgi rumenov
Колеги имам голяма смъртност от 150-50 семейства,миналата година беше същата работа пак имах 50 загинали.Пчелар съм от 13 г.Не съм имал до преди това такива загуби.Умирали сами 5-10 семейства нищо страшно.Миналата зима след като загубих горе-долу съща бройка си помислих че е заради неправилно третиране на акара понеже сложих само по 2-3 ленти варотом.Пролета третирах с тимол с фогър есента също като започнах от началото на август до средата на сеп.също така и едновремедно с това и подхранвах 2-ти седмично.Зазимих ги началото на окт.На всички които ми се сториха,че имат малко мед сложих по 2 хр.мед.Сложих и найлон за затопляне.Със сиропа есента им варих билки; кора от дъб,коприва,пелин,лайка,тет ера и витамини.Бяха силни при зазимяването 6-7 рам.Сега работата е рлачебна 50 загинали,30 с по една шепа муха.И интересно че тези които са умрели вътре има по една шепа пчела,а бяха силни.Диария имат само 3 от тези 50 сем.Някои знаели къде да изпратя пчели за анализ.Казаха ми за проф.Румен Вълчовски които правел иследване за нозема-70лв.и ДНК за всички болести-160лв.Някои ползвал ли е услугите на професора.Дайте съвет какво да правя.