Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Като ви гледам, мисля си че сте големи идеалисти. Не знам обаче дали знаете, че във всеки един бранш и във всеки един хранителен продукт, който го купуваме и ядеме, си има някакви МАЛКИ ТАЙНИ на производителите, които е по-добре потребителя да не ги научава. Колбаси, консерви, компоти, мляко, сирене, кашкавал и още 1000 други продукта - всичките те имат в себе си ТАЙНИ СЪСТАВКИ с цел поевтиняване, увеличаване на срока на годност, придобиване на търговски вид и т.н.

Масово се използват оцветители за подобряване на цвета. Масово се използват усилватели на вкуса, които имат пристрастяващ ефект, и ви карат дадения продукт да го ядете пак и пак. Масово се използват некачествени или дори развалени суровини, които след някаква обработка се превръщат в кренвирши, колбаси и т.н. Масово се използват стабилизатори, консерванти и всякаква друга химия за увеличаване на срока на годност. Загледайте се в дългия списък от Е-съставки, написани на етикета на всеки един продукт. Всичко това е химия, и то официално разрешена. А че има и неофициално разрешени съставки сами можете да се досетите.

На фона на цялата тази химия, която ежедневно я ядем, меда е едва ли не най-екологично чистия продукт, дори и когато има престараване с храненето на пчелите.

ПС: Иначе нали знаете от рекламата, че един от производителите на кренвирши най-после реши да ги прави от месо - ха-ха....
Сега чакаме някой млекопреработвател да реши да прави сиренето и кашкавала от мляко ........

А колкото до изкупвачите на мед - те трябва да са доволни, че меда наистина го правим с пчели. Иначе и сред пчеларите има и тарикати, които си позволяват да правят алхимии, и с тях наистина трябва да се води борба.
Да това е вярно но, е само едната страна на монетата. А каква е другата, хипотетично някой български или чужд прекупвач изследва да речем една моя проба да речем от 10 тона и една твоя. Какво излиза в резултатите, в едната проба е "чиста" отговаря на всички критерии а другата лъсва я амитраз, кумафос или по-висока захарност инвертаза, хмф и т.н. Какво ли ще направи изкупвача? Каква ще изкупната цена? Ако е като тази година с малки добиви ще ги вземат и двата. Но ако има повече предлагане? И за едно съм сигурен че, ако изкупвача е сериозна фирма още рано на пролет ще търси мен.