Най-бързо ще видиш цвят от Пауловнията - още на 3-тата година. Акацията цъфти от 4-тата година нататък. Еводията - 4-тата или 5-тата. Липата - от 7-мата или от 8-мата.

Преди много-много време си бях засадил 15 липи в имота и после години наред не искаха да цъфнат. Станаха големи дървета, а цвят все нямаше. Бях се отчаял и дори бях решил да ги отсека, ако следващата година пак не цъфнат. Те изглежда се уплашиха и цъфнаха, но това беше 8-мата или 9-тата им година. От тогава насам се побъркват да дават цвят всяка една година, но чакането беше много мъчително.

Та засади си от всички цитирани дръвчета, но наблегни на пауловнията, защото тя ще те зарадва най-бързо. Другото е еводията. От нея ще имаш възможно най-голяма полза, но ако искаш нещата да станат по-бързо, купи си големи двуметрови дръвчета на 3 или 4 години. Първата партида преди 2 години аз купих такива, и още на следващата имаше малко цвят. Втората партида (миналата година) реших да мина тънко и си купих едногодишни малки фиданки на по 40-50 сантиметра. Резултата при тях е пълна трагедия - оцеля само една от всеки 5. Останалите или ги изядоха сърните и зайците (въпреки рапицовата мрежа, с която ги бях обградил), или изсъхнаха задушени от високата тазгодишна трева. Дори и тези, които оцеляха, в момента са високи само до кръста, и не се знае ще преживеят ли зимата. Ха-ха .... в същото това време миналогодишните пауловнии в момета вече са с височина 2.50-3.00 метра, с огромни като тави листа. Направо радват окото.

При акациите също - ако купиш евтини малки фиданчици - много има да чакаш. Ако вземеш двуметрови, само след 2 години ще са станали на 4 метрови дръвчета с разкошна корона. И друг път съм писал във форума - най-доброто място, където можеш да се сдобиеш с разкошни безплатни големи фиданки от акация, това са просеките на далекопроводите. Намери си далекопровод някъде извън града, който да пресича гора. Със сигурност в просеката под него ще има изобилие от 2-3-4 метрови разкошни акациеви дръвчета. Това е така защото когато са секли, са унищожили всичко живо под далекопровода, и единствено акацията има способността да се самовъзстановява от останали корени под земята. И в резултат на това постепенно с времето всички просеки под далекопроводите се самозалесяват само с акация и с нищо друго. И понеже отново я секат на всеки няколко години, то големи дървета няма да намериш. Има само млади фиданки, при това в изобилие. Върви да си изкопаеш и никой нищо няма да ти каже, дори и ЕРП-тата ще са ти благодарни.