Цитат Първоначално публикувано от rumkata Виж публикацията
Ами няма никакво пило или яица не сам ги отварял от 1 месец защтото така ме посаветваха по време на паша да ни пипам.и не знам от кога нямат маика точно.а сега ако е станало тартовка как да разбера.ааа има само много малко пило но е тартиево.имали вероятност да е станало нападение и за това да го няма меда в магазина или да са се роили.
Ахаа, най-вероятно е вече търтовка, особенно ако търтеевото пило е по средата на рамките, загледай се в килийките, ако има яйца по няколко в една килийка, яйца снесени в килийки с прашец, или яйца не в центъра на килийката, даже и по стените - то почти сигурно е търтовка. Съвета на радо не е лош, но не и за нъртовка.
Ако е търтовка то по-добре го разформировай, стесняваш прелките на другите семейства(най-вече около него), това при вечер, здравата го подпушваш това семейство(търтовката) при затворен кошер, за да могат пчелите да се насмучат с мед и така, ще бъдат преити в другите кошери и ще ги подсилят. Има различни варианти къде точно да стръскаш въпросната търтовка, някой го правят на няколко стотин метра от пчелина в по-високи треви, други върху чаршаф(и се вижда как остават там пчелите търтовки, но има и летящи търтовки, тъй че - ненужна хамалогия), аз съм стръсквал и на 10-20 метра от кошера. Важното е да е привечер и да махнеш кошера от мястото където е бил, там да остане празно.
Успех.

п.п. Ако имаш рамки с търтиево пило от търтовката разпечатай го пилото и ги дай на другите семейства да ги почистят, след ден-два престой на хладно.