Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 200

Разгънат преглед

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от delpi Виж публикацията
    Здравейте, два въпроса имам:

1. Възможно ли е да има проблем с майка, която чакам да се излюпи, ако се окаже, че е порода различна от останалите пчели. Има такава вероятност понеже взех отводка на 4 рамки след което и добавих една рамка без пчели(само със запечатано и незапечатано пило) от друга моя отводка, след което пчелите заложиха маточника на рамката с чуждо пило.

2. На друга моя отводка в петък сложих магазин за изграждане, като в неделя провисих една от корпусните рамки с пило от магазина, за да се качат отгоре. Вчера(сряда) направих преглед и установих, че на 3-4 от магазинните рамки има градеж, като на едната, която е точно до рамката с пило вече има и мед. Въпроса ми е кога трябва да върна рамката с пилото в корпуса? Притесненията ми са първо, че ще направят далак под нея и второ, че може майката да се качи да осемени магазинните рамки. Има ли вариант, ако сега веднага я сваля да спрат да градят магазина? Имам слънчогледова паша бализо.
    Породата си е еднаква и няма да има проблем да залагат маточници на чуждо пило и да приемат чужди майки, когато няма собствена. Ако искаш породиста майка трябва да си я купиш от някъде.
    С този приток на нектар няма да има проблеми да градят( все пак зависи и от силата на семейството и обема на кошера), спокойно може да си върнеш питата с пилото. Аз миналата година нямах никави изградени пити и слагах по цял корпус с основи без да се разправям да вдигам пило и всичко беше изградено. Тази година им сложих 2 изградени и 3 основи, след 3 дни бяха изградени тези с основите и им сложих още по 5 основи като ги редих изградена - основа.
    Този пост е редактиран от Nik_m; 11.07.2014 в 05:50.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •