Аз пък твърдя същото за (масово използваните в Европа!) бейби нуклеуси, чиято употреба практиката все повече и повече отхвърля. Ако искате да инвестирате в нещо което вече се спуска надолу по хълма - ми заповядайте.Стандартните нуклеуси с по 3-4 стандартни рамки не са подходящи за оплождане.
Тия неща съм ги обяснявал и не ми се иска пак да го правя.
http://pchelari.com/forum/showthread...ll=1#post34661
Времето за което се преглежда една рамка (търси се майката) е горе долу еднакво НЕЗАВИСИМО ОТ РАЗМЕРА НА РАМКАТА. Дори, при малките нуклеуси намирането на майката отнема повече време!, съпоставено със по-обемист нуклеус със същия брой рамки. (това ще оставя всеки неволята сама да го научи ЗАЩО).
Към момента производителите ползващи нуклеус мини +, повечето от тях го ползват на два корпуса. (което означава повече рамки за преглеждане).
Проблемът с бейби нуклеусите (от операционна гледна точка) никога не е бил че нямат достатъчно пчели, които да се грижат за майката ( и неща от този сорт), а че нямат буферно пространство, което омекотява флунктуациите на климата - т.е. или е задръстен с мед/няма място за пило, или няма достатъчно мед/нуждае се от подхранване.
Оплодните сандъчета със стандартни рамки (ЛР или магазинна)имат един единствен недостатък и човек (или по-скоро кръста му) се сеща за него, когато дойде пролетно време и трябва да се пълнят, товарят и транспортират до оплодния пункт.