Аз също направих тази зима експеримент в една стая да презимуват в нуклеуси 50 майки. Дори наскоро във форума писах, че всичко е наред, но в действителност не е точно така. Това го разбрах на другия ден след постинга ми във форума.

Накратко:
Създадох специална стая за зимуване на майките. Стаята е в една недовършена постройка и е доста голяма с площ може би 40 кв.м. или дори повече. Специално я оборудвах с електрически радиатори, които да работят на ниска температура. Връзвах ги два по два последователно, като така им намалявах мощността (и температурата) 4 пъти. Идеята беше пчелите като кацат, да не им пари под краката. За да доставя необходимата мощност, накичих по стените мисля че 5 или 6 двойки радиатори. Сложих и електронен терморегулатор, за да мога да контролирам температурата в стаята.

Базовата идея беше не да създам резервни майки за пролетта, а да накарам тези стайни майки да снасят яйца и пчелите им да отглеждат пило по-рано от другите пчели, които са навън. За да е чист експеримента, отвън пред сградата оставих няколко контролни нуклеуса, които да си живеят на студа (на външна температура). Резултатите от експеримента са ПЪЛЕН ПРОВАЛ от позиция на това, което търсех. Оказа се, че няма никакво значение дали през зимата пчелите зимуват на топло или на студено. Външните и вътрешните семейства се развиват по един и същи начин НЕЗАВИСИМО ОТ ТЕМПЕРАТУРАТА, на която са подложени. Тоест аз доказах лично за себе си, че зимуването на пчелите в България и свиването им на кълбо е плод на ЗАЛОЖЕНИЯ В ТЯХ ИНСТИНКТ, а не на външните температури. Дори и да имахме зима с 40 градусови горещини, нашите майки пак щяха да спрат да снасят и семейството пак щеше да изкара 6 месеца в полулетаргично състояние.

Иначе за да им е приятно на пчелите полагахме много грижи и усилия. Храна не им е липсвала. Възможности за облитане - също. Всеки един ден с температура над 10 градуса им отваряхме прозореца и ги оставяхме да излитат навън и да се облитат. Правихме опити да ги караме да се облитат вътре в стаята или по коридорите на къщата, но тези опити се провалиха. Пчелите наистина излитаха и се лутаха насам-натам, но после при връщането си не можеха да си намерят собствения нуклеус. Стигна се дотам, че някои нуклеуси се задръстиха с пчели, а в други остахана по една шепичка. Това е един доста странен и необясним феномен, при положение че при силна дневна светлина и отворен прозорец пчелите нямаха проблеми с излитането и с обратното връщане точно в техния си нуклеус. Нямам никаква идея защо в затворено помещение се объркват, а при отворен прозорец навигацията им работи безупречно.

Правихме разни други експерименти с хранилки, поилки и т.н., но в общия случай някакви сериозни изводи не можахме да си извадим. Основния и най-важния извод обаче е факт:

Поведението на пчелите и на майката при презимуване е плод на ТЕХНИТЕ ИНСТИНКТИ и тяхната ГЕНЕТИЧНО ЗАЛОЖЕНА ПРОГРАМА, а не на външните или вътрешните температури, на които се подлагат през зимата или в някакво затворено помещение.