Малко изчисления, за да прецените каква е опасността от пчелите:

Ако приемем, че в един кошер има около 30 000 летящи пчели, то тогава в пчелин от 50 кошера има 1.5 милиона летящи пчели. Нека да приемем, че тези пчели са разпределени равномерно в зависимост от разстоянието. Тоест нека да приемем, че на 2 пъти по-голямо разстояние летят два пъти по-малко пчели. Има логика в това разсъждение, защото пчелите предпочитат близките разстояния, и колкото е по-голямо едно разстояние, толкова по-малко пчели ще си направят труда да го прелетят. Знам че тука ще извадите от 1000 кладенеца вода, но все пак трябва да приемем нещо, за да можем да изчислим друго нещо.

И така - деля зоната от 0 до 3 километра на 10 равни зони от по 300 метра. Във всяка една зона едновременно присъствуват по 150 000 пчели (1.5 млн. / 10 зони). Най-първата зона от 300 метра я деля още веднъж на 10 подзони и във всяка една от тях едновременно ще присъствуват по 15 000 пчели. При това положение се получава следната таблица на плътност на пчелите на квадратен метър:

30 метрова зона - 53 броя на кв.м.
60 метрова зона - 13 броя на кв.м.
90 метрова зона - 6 броя на кв.м.
120 метрова зона - 3 броя на кв.м.
150 метрова зона - 2 броя на кв.м.
180 метрова зона - 1 брой на кв.м.

От тази таблица можем да си направим извода, че за да има НОРМАЛНО и БЕЗОПАСНО присъствие на пчели в района на една жилищна сграда или детска градина, най-близкия пчелин трябва да е на поне 200 метра !!! По-близко е опасно !!! Съществуващите разпоредби за 10 метра от оградата са направо смешни. Ами че то на такова разстояние има плътност от 477 пчели на квадратен метър !!!

За да сведем опасността от ужилване на едно дете до само 3 ужилвания, трябва да гарантираме, че то е отдалечено от пчелина на поне 120 метра !!! Ако искаме ужилването да е само едно, то метрите трябва да са 200 !!!

ПС: Нищо лично. Числата по-горе не съм ги измислил аз. Просто сметките ги извадиха такива, каквито са. Самият аз като ги гледам, се ужасявам, и от сега нататък за себе си ще приема числото 200 метра за отстояние, а не 100, както го правех до момента.