Цитат Първоначално публикувано от pchelar26
Не знам, кои сте обаче сте много умни и знаете за какво става въпрос. Браво на вас момчета шапка ви свалям. Преди всичко благодаря ви за обмислените и много точните отговори. Искам някои ден просто така да се запознаем и да си имаме лични контакти. След отговорите ви дерзах, дерзах мислех ... и стигнах до извода до някои уред да измери точната температура. Гледах мислех и това е то в началото на клипа ама го гледаъте докрай хем може да си помогнем взаимно:
http://www.vbox7.com/play:1214962687
И сега въпросът ми към Вас уважаеми колеги е: Такъв съд от къде мога да си купя и това ли е верният отговор на въпроса ми как мислите? или ще ми предложите по добри варианти благодаря ви за отговорите
Чак сега намерих време да изгледам клипа. В него се използва херметичен съд под налягане - тенджера или автоклав - няма значение как се казва. Важното е друго - когато водата е под налягане, тя кипи при по-висока температура. При каква температура ще кипне зависи от налягането, а то зависи от тежестта на тапата върху отдушника.

Не ми беше хрумвало, че това със съд под налагане също е възможно да се направи, като всъщност това е и едно от най-евтините решения в домашни условия. Тенджери под налягане се продават под път и над път.

За тези, които не знаят - при такъв съд под налягане няма нужда от терморегулатор. Самото налягане се явява терморегулатор, защото водата в преходната фаза от течност към пара е в състояние да погълне голямо количество топлина, поддържайки по този начин постоянна температура. В момента, в който отдушника започне да свисти, то това означава че е достигната температурата на кипене. От този момент нататък докато отдушника свисти, температурата се поддържа постоянна.

В клипа е показано, че при налягане налягане от 15 Psi водата кипи при 121 градуса по Целзий. 15 Psi е еквивалентно на 1 атмосфера налягане над външното - тоест вътре в съда е 2 атмосфери.