Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев
... Тези т.н. стиропорови си имат и своите предимства и недостатъци. Предимствата са в това, че правят по-добра изолация и е необходима по-малко храна за зимуване, но не дишат и се получава много конденз, който по някакъв начин трябва да се овладее. Вариантите не са много (мрежесто дъно-целогодишно и милерова хранилка-целогодишно)...
По принцип конструкцията на финландските кошери включва мрежесто дъно, което целогодишно е отворено. За конденза те пишат, че той просто се стича по стените и си изтича навън.

Склонен съм да вярвам на финландците. Техните кошери не са от вчера и са масово разпространени в половин Европа. Само балканските страни наблягаме на дървото. В Европа (и особенно в по-северните страни) отдавна са минали на стиропор и използват съответните методи на пчеларстване. Има си и подробна инструкция кога и какво да се прави, като например кога капака да се обръща в едната посока и кога - в другата (в която усилено се вентилира).

Първата партида стиропорени кошери ги заредих преди повече от месец и към момента те са по-развити от останалите. Може би си въобразявам, но истината е че до момента нямам никакви проблеми и съм много доволен от решението, което взех. Нека да изчакаме да се извърти една пълна година и тогава ще видим всичките предимства и недостатъци.